ßßß Cookit - przepis na Gulasz szegedyński wg Makłowicza.

Gulasz szegedyński wg Makłowicza.

nazwa

Wykonanie

Szczerze powiem, że fanką Roberta Makłowicza nie jestem. Może to dlatego, że strasznie dużo mówi a może przez jego dykcję, która absolutnie mi nie odpowiada.
Czasem jednak coś można przeczytać ( nie słuchać i oglądać ) i ugotować i tak właśnie jest z tym przepisem.
Wyczytałam go na stronie tesco no i zrobiłam.
Gulasz jest smaczny jednak jak dla mnie smak kminku jest trochę dominujący i jeżeli nie przepadasz ze nim użyj połowy :)
Składniki : ( 4 porcje )
* 3 łyżki oleju słonecznikowego,
* 1 duża cebula,
* 2 ząbki czosnku,
* 2-3 łyżeczki słodkiej papryki,
* 800 g mięsa wieprzowego na gulasz ( ja dałam łopatkę ),
* 1 łyżeczka kminku,
* 1 kg kapusty kiszonej,
* sól,
* szczypta ostrej papryki,
* 100 ml kwaśnej śmietany,
* 2 łyżeczki mąki,
Przygotowanie :
Cebulę i czosnek drobno posiekaj.
Mięso pokrój w kostkę.
W garnku rozgrzej oliwę, dodaj pokrojoną cebulę, zeszklij, pod koniec smażenia dodaj czosnek.
Zdejmij z ognia i dosyp słodką paprykę, postaw z powrotem na ogniu, dodaj mięso i szklankę wrzątku.
Duś na wolnym ogniu przez 20 minut, dopraw solą do smaku.
Dodaj kminek i kapustę kiszoną, duś około 1,5 godziny od czasu do czasu mieszając, w razie potrzeby dolej troszkę wody.
Kiedy mięso będzie miękkie dopraw do smaku solą i ostrą papryką.
Dodaj śmietanę wymieszaną z mąką, zagotuj.
Coś na uśmiech !! :)
Źródło:http://www.jusiagotuje.pl/2013/11/gulasz-szegedynski-wg-makowicza.html