ßßß Cookit - przepis na Gulasz segetyński

Gulasz segetyński

nazwa

Wykonanie

Odmieniona forma gulaszu bo z kapustą ale wcale nie gorsza, równie smaczny, pożywny - idealny na listopadową pogodę. Wbrew pozorom nie wymaga dużo od nas pracy, stawiamy na gaz i samo się robi :) Dość mocno wyczuwalny kminek więc jeśli ktoś nie lubi można pominąć lub zmniejszyć ilość. Przepis z programu Ewy Wachowicz " Ewa gotuje ".
Składniki :
3 łyżki oleju
3 cebule ( dałam dość spore )
80 dag mięsa wieprzowego
4 ząbki czosnku
spora łyżka czerwonej słodkiej papryki
1 kg kiszonej kapusty ( dałam około 650 g )
sól, pieprz
1 L bulionu
2 łyżeczki mielonego lub całego kminu
200 g kwaśnej śmietany ( opcjonalnie - ja nie dawałam )
Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju. Cebulę kroimy w kostkę, podsmażamy. Dodajemy posiekany czosnek i paprykę, znowu chwilę podsmażamy.
Mięso kroimy w kostkę. Do rondla wlewamy łyżkę oleju i dodajemy wieprzowinę. Podsmażamy. Gdy mięso będzie usmażone dodajemy cebulę z dodatkami, doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy. Przykrywamy pokrywką dusimy około 40 minut od czasu do czasu mieszając.
Kapustę siekamy, dodajemy do mięsa. Wlewamy bulion i dodajemy kminek, mieszamy. Dusimy około 30 minut aż kapusta będzie miękka.
Na końcu dodajemy zahartowaną śmietanę. Mieszamy. Ewentualnie doprawiamy jeśli jest taka potrzeba.
Smacznego :)
Źródło:http://kuchennefascynacje.blox.pl/2012/11/Gulasz-segetynski.html