Wykonanie
Odmieniona forma gulaszu bo z
kapustą ale wcale nie gorsza, równie smaczny, pożywny - idealny na listopadową pogodę. Wbrew pozorom nie wymaga dużo od nas pracy, stawiamy na gaz i samo się robi :) Dość mocno wyczuwalny
kminek więc jeśli ktoś nie lubi można pominąć lub zmniejszyć ilość. Przepis z programu Ewy Wachowicz " Ewa gotuje ".

Składniki :3 łyżki
oleju3
cebule ( dałam dość spore )80 dag
mięsa wieprzowego4 ząbki
czosnkuspora łyżka czerwonej
słodkiej papryki1 kg
kiszonej kapusty ( dałam około 650 g )
sól,
pieprz1 L
bulionu2 łyżeczki mielonego lub całego
kminu200 g kwaśnej
śmietany ( opcjonalnie - ja nie
dawałam )Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki
oleju.
Cebulę kroimy w kostkę, podsmażamy. Dodajemy posiekany
czosnek i
paprykę, znowu chwilę podsmażamy.
Mięso kroimy w kostkę. Do rondla wlewamy łyżkę
oleju i dodajemy
wieprzowinę. Podsmażamy. Gdy
mięso będzie usmażone dodajemy
cebulę z dodatkami, doprawiamy
solą i
pieprzem, mieszamy. Przykrywamy pokrywką dusimy około 40 minut od czasu do czasu mieszając.
Kapustę siekamy, dodajemy do
mięsa. Wlewamy
bulion i dodajemy
kminek, mieszamy. Dusimy około 30 minut aż
kapusta będzie miękka.Na końcu dodajemy zahartowaną
śmietanę. Mieszamy. Ewentualnie doprawiamy jeśli jest taka potrzeba.Smacznego :)