ßßß Cookit - przepis na Żeberka duszone w kapuście

Żeberka duszone w kapuście

nazwa

Wykonanie

Moja mama robi to danie często, bo wszyscy to bardzo lubimy. Ja zrobiłam je pierwszy raz, po obejrzeniu odcinka Karola Okrasy łamiacego przepisy :)
SKŁADNIKI
800 g żeberek wieprzowych
2 łyżki suszonego majeranku
2 cebule
2 ząbki czosnku
0,7-1l bulionu
600 g kiszonej kapusty
połówka świeżej białej kapusty
3 łyżki masła
3 liście laurowe
sól, pieprz, olej, kminek, papryka słodka
Żeberka pokroić w mniejsze kawałki, doprawić solą , pieprzem i suszonym majerankiem, po czym przesmażyć z obu stron na złoty kolor na mocno rozgrzanym oleju.W dużym rondlu na rozgrzany olej wrzucić cebule pokrojone w kosteczkę i rozgniecione ząbki czosnku. chwileczkę je przesmażamy, a następnie zalewamy bulionem i doprawiamy majerankiem. Kiedy cebula zmięknie, dokładamy masło, a potem kiszoną kapustę.
Gdy kapusta chwilę się pogotuje, ukorzyć na niej podsmażone żeberka, a na nich poszatkowaną surową kapustę i liście laurowe.
Dolewamy bulionu, tak by żeberka były przykryte; posypujemy wszystko suszonym majerankiem, kminkiem i czerwoną papryką, przykrywamy i dusimy przez ponad godzinę.
Na talerze wykładamy kapustę z sosem, a na nią uduszone żeberka.
Smacznego !!!
Źródło:http://marciochakucharzy.blogspot.com/2014/01/zeberka-duszone-w-kapuscie.html