Wykonanie
Moja mama robi to danie często, bo wszyscy to bardzo lubimy. Ja zrobiłam je pierwszy raz, po obejrzeniu odcinka Karola Okrasy łamiacego przepisy :)

SKŁADNIKI800 g
żeberek wieprzowych2 łyżki suszonego
majeranku2
cebule2 ząbki
czosnku0,7-1l
bulionu600 g
kiszonej kapustypołówka świeżej
białej kapusty3 łyżki
masła3
liście laurowesól,
pieprz,
olej,
kminek,
papryka słodka
Żeberka pokroić w mniejsze kawałki, doprawić
solą ,
pieprzem i suszonym
majerankiem, po czym przesmażyć z obu stron na złoty kolor na mocno rozgrzanym
oleju.W dużym rondlu na rozgrzany
olej wrzucić
cebule pokrojone w kosteczkę i rozgniecione ząbki
czosnku. chwileczkę je przesmażamy, a następnie zalewamy
bulionem i doprawiamy
majerankiem. Kiedy
cebula zmięknie, dokładamy
masło, a
potem kiszoną kapustę.Gdy
kapusta chwilę się pogotuje, ukorzyć na niej podsmażone
żeberka, a na nich poszatkowaną surową
kapustę i
liście laurowe.

Dolewamy
bulionu, tak by
żeberka były przykryte; posypujemy wszystko suszonym
majerankiem,
kminkiem i
czerwoną papryką, przykrywamy i dusimy przez ponad godzinę.Na talerze wykładamy
kapustę z sosem, a na nią uduszone
żeberka.

Smacznego !!!