Wykonanie
Bardzo ekonomiczne i syte danie, możemy do niego dorzucić dowolne warzywa, które aktualnie mamy w lodówce lub zamrażarce :)Danie podałam z ziemniaczkami z
masełkiem i
buraczkami na ciepło .
około 500 gramów
szynki wieprzowej0,5 puszki
kukurydzy1 strąk
czerwonej papryki200 gramów
pieczarek1 duża
cebula1
marchewka1 ząbek
czosnkusól,
pieprzsłodka i
ostra papryka wg uznania1 kopiasta łyżka
koncentratu pomidorowegoMięsko umyć, osuszyć, pokroić w kostkę, przesmażyć na
oleju, pod koniec smażenia dodać pokrojoną na półplasterki
cebulę, zmiażdżony
czosnek i pokrojoną w paseczki
paprykę (smażyć wszystko razem mieszając, do zeszklenia
cebuli).Następnie gulasz zalać wrzącą
wodą, dodać
sól,
pieprz, ostrą i
słodką paprykę, gotować na małym ogniu pod przykryciem do miękkości
mięska ( u mnie około 40 minut), sos uzupełnić
wodą, zagotować. W połowie gotowania
mięska dodać pokrojoną na plasterki
marchewkę.
Pieczarki dokładnie umyć, obsuszyć na sicie, pokroić w półplasterki, usmażyć na
oleju, dodać do sosu, zagotować, dodać
koncentrat pomidorowy, znów zagotować,
potem dodać odsączoną z zalewy
kukurydzę, pogotować wszystko razem około 5 minut, jeśli trzeba doprawić.Sos można zagęścić w razie potrzeby 1 łyżką
mąki rozprowadzoną w 1/3 szklanki zimnej
wody.