ßßß Cookit - przepis na potrawka z szynki wg Ewy

potrawka z szynki wg Ewy

nazwa

Wykonanie

Bardzo ekonomiczne i syte danie, możemy do niego dorzucić dowolne warzywa, które aktualnie mamy w lodówce lub zamrażarce :)
Danie podałam z ziemniaczkami z masełkiem i buraczkami na ciepło .
około 500 gramów szynki wieprzowej
0,5 puszki kukurydzy
1 strąk czerwonej papryki
200 gramów pieczarek
1 duża cebula
1 marchewka
1 ząbek czosnku
sól, pieprz
słodka i ostra papryka wg uznania
1 kopiasta łyżka koncentratu pomidorowego
Mięsko umyć, osuszyć, pokroić w kostkę, przesmażyć na oleju, pod koniec smażenia dodać pokrojoną na półplasterki cebulę, zmiażdżony czosnek i pokrojoną w paseczki paprykę (smażyć wszystko razem mieszając, do zeszklenia cebuli).
Następnie gulasz zalać wrzącą wodą, dodać sól, pieprz, ostrą i słodką paprykę, gotować na małym ogniu pod przykryciem do miękkości mięska ( u mnie około 40 minut), sos uzupełnić wodą, zagotować. W połowie gotowania mięska dodać pokrojoną na plasterki marchewkę.
Pieczarki dokładnie umyć, obsuszyć na sicie, pokroić w półplasterki, usmażyć na oleju, dodać do sosu, zagotować, dodać koncentrat pomidorowy, znów zagotować, potem dodać odsączoną z zalewy kukurydzę, pogotować wszystko razem około 5 minut, jeśli trzeba doprawić.
Sos można zagęścić w razie potrzeby 1 łyżką mąki rozprowadzoną w 1/3 szklanki zimnej wody.
Źródło:http://zcukrempudrem.blogspot.com/2013/12/potrawka-z-szynki-wg-ewy.html