ßßß
400 gramów mielonej wieprzowiny ( u mnie łopatka)0,5 słoiczka mieszanki meksykańskiej200 gramów pieczarek1 duża cebula1 strąk czerwonej papryki2 łyżki koncentratu pomidorowego2 ząbki czosnkusól, pieprz, ostra papryka lub słodka wg upodobańdodatkowo: około 8 - 10 naleśnikówokoło 100 gramów sera żółtegoMięso podsmażyć z cebulką w rondlu, dodać przyprawy, zmiażdżony czosnek, zalać 1 szklanką wody, gotować do zredukowania sosu, pod przykryciem.Pieczarki dokładnie umyć, osuszyć, pokroić na plasterki, podsmażyć na złoto na oleju, dodać do mięska. Na tym samym tłuszczu podsmażyć pokrojoną w paseczki paprykę, do zeszklenia, dodać do mięsa. Mieszankę odsączyć z zalewy, również dodać do sosu mięsnego, zagotować przez chwilkę. Następnie dodać koncentrat, wymieszać, zagotować, doprawić na ostro lub łagodnie, jak kto lubi.Na to danie mam dwie propozycje podania, jedna, taka jak na zdjęciu:
A druga to:posmarować naleśniki farszem (nie za dużo), zwinąć w ruloniki, poukładać w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym poobkładać paseczkami sera żółtego, zapiec w piekarniku w 200 stopniach, do rozpuszczenia sera.
SMACZNEGO :)