Karkówka po cygańsku to pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Bardzo nam smakuje, jest mięciutka i pięknie pachnie. Można się nią najeść do syta.InspiracjaSkładniki:1 kg karkówki, bądź łopatki40 dag obranych pieczarek2 czerwone papryki3 cebulemąka do obtaczania mięsaZalewa:1,5 szklanki wody0,5 szklanki keczupu pikantnego1 mały koncentrat pomidorowyząbek czosnku pokrojony w kosteczkęostra papryka mielonasłodka papryka mielonasólpieprzKarkówkę pokroić na średniej grubości plastry. Przyprawić solą i pieprzem, obtaczoczyć w mące i obsmażyć z obu stron. Ułożyć na dnie naczynia żaroodpornego. Cebulę pokroić na ósemki i położyć na karkówce. Na cebulę wyłozyć pokrojone na pół pieczarki. Na koniec cienkie plasterki czerwonej papryki. Przygotować zalewę, mieszając ze sobą wszystkie składniki. Zalać nią mięso i warzywa. Naczynie zamknąć i włożyć do nagrzanego piekarnika do 190 st. C na około 1,5-2 godziny.