Wykonanie
11:06 Jedz Taniej 2 Comments
13 stycznia, niedziela. To dziś zagra dla nas Wielka Orkiestra Świątecznej Pomocy. Zanim jednak udamy się do centrum, aby w ramach możliwości dofinansować chore dzieci, warto zjeść rozsądny posiłek. Okazało się, że wczoraj w naszej skrzynce pocztowej zawitał jeszcze jeden przepis, tym razem na zupę gulaszową. Prawdę mówiąc, patrząc na ten posiłek sam nabieram na niego ochoty :)Potrzebujemy:400 g
mięsa wołowego lub wieprzowego - polecam wieprzowe, ja użyłam wołowego...bo takiego zażyczył sobie mięsożerca, ale jak dla mnie jest ono trochę za twarde.1
papryka czerwona250 g
pieczarek1
cebula2 ząbki
czosnku2 łyżki
koncentratu pomidorowegosól,
pieprz,
papryka ostra1
kostka rosołowa2 łyżki
mąki (do zagęszczenia zupy)całkowity koszt obiadu dla 2 osób, to ok 11-13 zł (oczywiście w zależności od sklepu, w którym robimy zakupy)1)
mięso kroimy w kostkę (mniej więcej 2x2 cm, a jak nie mamy przy sobie centymetra to na oko :)), pokrojone przyprawiamy
solą,
pieprzem i dowolną
przyprawą (np. do
mięsa wieprzowego), obtaczamy w niewielkiej ilości
mąki i na rozgrzanej patelni smażymy ok. 20 minut, aż
mięso się zarumieni.2) w garnku gotujemy ok. litr
wody i rozpuszczamy
kostkę rosołową - chyba, że ktoś dysponuje naprawdę sporą ilością czasu, to
bulion możemy zrobić samemu. Przepis już niebawem :)3) podsmażone
mięso wrzucamy do gotującego się
bulionu i przykrywamy (od tej chwili
mięso musi się dusić w
bulionie jeszcze godzinę, a w przypadku
wołowiny nawet półtorej)4)
cebulę kroimy w kostkę, podsmażamy na patelni i dodajemy do garnka z
mięsem5)
pieczarki kroimy w talarki i robimy dokładnie to samo6)
paprykę również kroimy w kostkę i wrzucamy do naszej zupy7) na sam koniec, do garnka dodajemy 2 łyżki
koncentratu pomidorowego, oraz wsypujemy odrobinę
ostrej papryki i pokrojony w plasterki
czosnek (w zależności od tego, jak wytrzymałe są nasze
kubki smakowe!) i mieszamy wszystko dokładnie.Mija godzina, zupa jest prawie gotowa, ma idealny kolor, ale jest nieco za rzadka, więc -zagęszczamy łyżką
mąki - gotowe! Możemy nakładać na talerze!:)Smacznego!:)