ßßß Cookit - przepis na Zupa po węgiersku - czyli pikantna gulaszowa

Zupa po węgiersku - czyli pikantna gulaszowa

nazwa

Wykonanie

11:06 Jedz Taniej 2 Comments
13 stycznia, niedziela. To dziś zagra dla nas Wielka Orkiestra Świątecznej Pomocy. Zanim jednak udamy się do centrum, aby w ramach możliwości dofinansować chore dzieci, warto zjeść rozsądny posiłek. Okazało się, że wczoraj w naszej skrzynce pocztowej zawitał jeszcze jeden przepis, tym razem na zupę gulaszową. Prawdę mówiąc, patrząc na ten posiłek sam nabieram na niego ochoty :)
Potrzebujemy:
400 g mięsa wołowego lub wieprzowego - polecam wieprzowe, ja użyłam wołowego...bo takiego zażyczył sobie mięsożerca, ale jak dla mnie jest ono trochę za twarde.
1 papryka czerwona
250 g pieczarek
1 cebula
2 ząbki czosnku
2 łyżki koncentratu pomidorowego
sól, pieprz, papryka ostra
1 kostka rosołowa
2 łyżki mąki (do zagęszczenia zupy)
całkowity koszt obiadu dla 2 osób, to ok 11-13 zł (oczywiście w zależności od sklepu, w którym robimy zakupy)
1) mięso kroimy w kostkę (mniej więcej 2x2 cm, a jak nie mamy przy sobie centymetra to na oko :)), pokrojone przyprawiamy solą, pieprzem i dowolną przyprawą (np. do mięsa wieprzowego), obtaczamy w niewielkiej ilości mąki i na rozgrzanej patelni smażymy ok. 20 minut, aż mięso się zarumieni.
2) w garnku gotujemy ok. litr wody i rozpuszczamy kostkę rosołową - chyba, że ktoś dysponuje naprawdę sporą ilością czasu, to bulion możemy zrobić samemu. Przepis już niebawem :)
3) podsmażone mięso wrzucamy do gotującego się bulionu i przykrywamy (od tej chwili mięso musi się dusić w bulionie jeszcze godzinę, a w przypadku wołowiny nawet półtorej)
4) cebulę kroimy w kostkę, podsmażamy na patelni i dodajemy do garnka z mięsem
5) pieczarki kroimy w talarki i robimy dokładnie to samo
6) paprykę również kroimy w kostkę i wrzucamy do naszej zupy
7) na sam koniec, do garnka dodajemy 2 łyżki koncentratu pomidorowego, oraz wsypujemy odrobinę ostrej papryki i pokrojony w plasterki czosnek (w zależności od tego, jak wytrzymałe są nasze kubki smakowe!) i mieszamy wszystko dokładnie.
Mija godzina, zupa jest prawie gotowa, ma idealny kolor, ale jest nieco za rzadka, więc -zagęszczamy łyżką mąki - gotowe! Możemy nakładać na talerze!:)
Smacznego!:)
Źródło:http://cozjesc.blogspot.com/2013/01/zupa-po-wegiersku-czyli-pikantna.html