Wykonanie
Zrobiłam placki do tortilli, chciałam stworzyć z nich coś innego niż popularne zawiniątka, w lodówce czekało 0,5 kg
łopatki, a na balkonie parzyło na mnie tęsknym wzrokiem całe mnóstwo
pomidorów w różnych stadium dojrzewania, więc po namyśle powstało to danie, jak się okazało bardzo smaczne :))
farsz:
mięso mielone z
łopatki 0,5 kg1 duża
cebula3 duże
pomidory lub 2 łyżki
koncentratu pomidorowegosól,
pieprz,
ostra papryka3 ząbki
czosnkuprzyprawa do potraw włoskich (używam gotowej mieszanki z Kamisu)5 placków tortilli15 dag
sera żółtegoMięsko podsmażyć z
cebulką,
czosnkiem przyprawami, wkroić obrane ze skórki
pomidory lub dodać koncentrat, dusić do miękkości (sos ma być maksymalnie zredukowany).Gotowym farszem smarować tortille, zwijać w rulonik, układać w wysmarowanym tłuszczem naczyniu żaroodpornym , posypać z góry startym
żółtym serem, zapiec do rozpuszczenia
sera w temperaturze 200 stopni, gotowe.Przepis na domowe tortille pszenne znajdziecie tutaj .