Wykonanie
Nastał weekend, pomyślałam że wreszcie sobie odpocznę. A tu jednak - wizyta teściów. Pięknie! Ja mam przygotować obiad dla teściowej, która wyśmienicie gotuje?! Ja mam zrobić coś dla osoby do której dzwonię z pytaniami dotyczącymi gotowania?! Pomyślałam: 'Oj, to będzie ciężki dzień...'M zaproponował na obiad zapiekankę
makaronową z
mięsem mielonym, którą kilka dni wcześniej miał przyjemność konsumować. Czas gonił, więc długo się nie zastanawiałam.
Na szczęście wszystko wyszło tak jak należy. Do zapiekanki była jeszcze rewelacyjna
sałatka z
rukolą, która bardzo posmakowała teściowi :)Czas przygotowania : 30min + zapiekanieSkładniki (dla 4-5 osób):- 250g
makaronu rurki- 500g
mięsa mielonego- 1 duża
cebula- 5-6 dużych
pieczarek- 1 puszka
pomidorów bez skórki- 200-250g
żółtego sera-
sól,
pieprz,
majeranek,
papryka ostra,
czosnekUgotuj
makaron zgodnie z przepisem na opakowaniu. Obierz
cebulę i pokrój w drobną kostkę. Na patelni rozgrzej
olej, dodaj
sól,
pieprz,
czosnek i
paprykę. Po chwili dodaj
cebulę i smaż, aż się zeszkli. Dodaj pokrojone w talarki
pieczarki. Osobno podsmaż
mięso mielone. Gdy będzie już gotowe, dodaj
pomidory z puszki. Dopraw
solą,
pieprzem i
majerankiem. Do naczynia żaroodpornego włóż kolejno:
makaron,
mięso z
pomidorami i
pieczarki z
cebulą. Posyp obficie startym
żółtym serem i posyp
majerankiem. Zapiekaj aż
ser będzie miejscami brązowy (ja piekłam najpierw 15 minut pod przykryciem w temperaturze 175oC, później 5 min bez przykrycia w temperaturze 220oC).