ßßß
biszkopt:2 jaja12 gramów kakao65 gramów mąki pszennej tortowej60 gramów cukru3 płaskie łyżki wiórków kokosowych0,5 łyżeczki proszku do pieczenia1 łyżeczka cukru waniliowegomasa serowa:250 gramów zmielonego sera (może być wiaderkowy, dałam Ulubiony z Wielunia)250 gramów śmietanki kremowej 30%1,5 galaretki cytrynowej3 łyżki soku z cytrynycukier (jeśli masa wydaje Wam się za kwaśna, ja jednak już nie dawałam)poncz:1/3 szklanki wody + 2 łyżki soku z cytryny na górę:2 galaretki cytrynowe + 0,6 litra wrzątkuJaja ubić z cukrem i cukrem waniliowym na puszysty krem, mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiewać do masy, cały czas ucierając, następnie dodać kakao i zmiksować wszystko na gładką masę. Wsypać wiórki i delikatnie wymieszać łyżką. Tortownicę o średnicy 22 cm wysmarować tłuszczem, posypać mąką krupczatką, wylać na nią ciasto, piec około 20 - 25 minut w temperaturze 170 stopni, do suchego patyczka. Następnie biszkopt ostudzić. Potem nasączyć ponczem.Śmietankę kremówkę ubić na sztywno, twaróg zmiksować dokładnie z sokiem z cytryny. Galaretki rozpuścić w 350 ml wrzątku, schłodzić (masa ma być wciąż płynna).Do sera wymieszanego z sokiem z cytryny dodać śmietankę, płynną galaretkę, wszystko zmiksować na najwyższych obrotach, spróbujcie czy nie będziecie potrzebowali dodać cukru, jeśli tak, dosypcie ilość jaka Wam odpowiada. Poczekajcie z 5 minut i masę wylejcie na naponczowany biszkopt. Biszkopt w masą serową wstawiamy do lodówki do stężenia.2 galaretki rozpuszczamy w 0,6 litra wrzątku, kiedy galaretki zaczną nam tężeć, wylewamy je na masę serową i wstawiamy całość do lodówki do stężenia.Ciasto możemy ozdobić kleksem śmietany z góry i na posypać wiórkami kokosowymi.