Wykonanie
Siedząc i przeglądając przepisy na święta oraz sylwestra, zauważyłam ciasto, które, dawno temu, obiecałam sobie wypróbować. Nie żałuję, chociaż nie wiedziałam jaki będzie końcowy efekt. Przyznam szczerze, że mogłoby być lepiej, ale jak na pierwszy raz to nie jest całkiem źle. Mogłam jeszcze dłużej potrzymać go w lodówce, ale zasugerowałam się prośbą mojej córki, że już jest gotowe. I czy można już spróbować kawałek. I tak ta egzotyczna kopuła znalazła się na naszym
stole. Gorąco polecam, świetne, wilgotne, nie za słodkie.
Składniki:3
jajka6 łyżek
cukru2 łyżeczki
mąki pszennej2 łyżeczki
mąki ziemniaczanej1 łyżeczka
proszku do pieczeniaMasa:2
śmietany kremówki1 opakowanie
galaretki cytrynowej2 opakowania
cukru waniliowegoDodatki:2 łyżeczki
kakao2 łyżeczki
cukru pudrukandyzowana
skórka pomarańczowaWykonanie:
Białka ubijam na sztywną pianę dodając po trochu
cukier i po jednym
żółtku. Obie
mąki i
proszek do pieczenia mieszam i przesiewam do masy jajecznej cały czas ucierając.Ciasto przekładam do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i piekę ok 25 min w temp. 180'C.
Wyjmuję, studzę i kroję na pół. Górny blat ciasta wkładam do głębokiej miski. Dolny odstawiam na bok.
Kremówkę ubijam z
cukrem waniliowym.
Galaretkę rozpuszczam w szklance
wody, studzę i dodaję po jednej łyżeczce do masy śmietankowej, by nie naruszyć konsystencji
bitej śmietany.Dwie łyżeczki
kakao mieszam z dwiema łyżeczkami
cukru pudru i posypuję tym środek mojego blatu w misce. Na
kakao wykładam połowę masy śmietankowej i ponownie posypuję
kakao z
cukrem pudrem.
Do reszty masy dodaję kandyzowaną
skórkę pomarańczową i wykładam do ,,miseczki" biszkoptowej.Całość przykrywam odłożonym wcześniej drugim blatem ciasta i wstawiam do lodówki na jakieś 3 godz. Po tym czasie wyjmuję ciasto na deseczkę lub paterę i posypuję po wierzchu
cukrem pudrem.