Wykonanie
Już się cieszyłam, że po kusakach
będę miała trochę więcej odpoczynku od pieczenia. Jednak moja gromadka ma wielkie wymagania i zostałam zmuszona do upichcenia ciasta. Żeby jeszcze trzeba było mnie do tego zmuszać:) I upiekłam roladę w paski z
bitą śmietaną. Rolada jest biszkoptowa, więc pyszna i delikatna, a nadzienie... wiadomo, jak ktoś lubi
bitą śmietanę:)

Rolada:3
jajka2 łyżki
mąki pszennej6 łyżek
cukru1 łyżeczka
proszku do pieczenia1 łyżka
octu2 łyżki
kakaoMasa śmietankowa:1
śmietana kremówka-330 ml2 opakowania
cukru waniliowego2 łyżeczki
kakaoWykonanie:
Białka ubijam na sztywną pianę, dodaję po trochu
cukier i po jednym
żółtku.
Mąkę mieszam z
proszkiem do pieczenia i przesiewam do masy jajecznej. Na końcu
daję ocet, mieszam i wykładam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia zostawiając 2-3 łyżki białego ciasta. Do pozostałego ciasta dodaję
kakao i mieszam. Ciasto przekładam do rękawa cukierniczego i wyciskam poprzeczne ciemne paski na
białym cieście.

Wstawiam do piekarnika nagrzanego do temp. 170'C na 25 min. Piekę na obu grzałkach. Wyjmuję na deskę ze ściereczką, odwracam ciasto do góry dnem, by paski znalazły się na wierzchu. Zwijam razem ze ściereczką i odstawiam by dobrze wystygło.Schłodzoną
śmietanę ubijam z
cukrem waniliowym na sztywno. Dodaję
kakao i mieszam. Ciasto rozwijam ze ściereczki i wykładam masę.

Trochę masy zostawiam do udekorowania. Zwijam całość. Pozostawioną masę przekładam do rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie gwiazdki i wyciskam niewielkie kleksy na środku rolady.

Na każdym kleksie kładę kawusie własnej roboty.Odstawiam na ok 2 godziny w chłodne miejsce. Lepiej jak postoi nieco dłużej, lecz w przypadku moich pociech to praktycznie nierealne, co widać w przekroju ciasta:)