Wykonanie
To trzeci raz, kiedy robię tą potrawę, dwa pierwsze piekłam ją w piekarniku, jak w oryginalnym przepisie, teraz ją ugotowałam i
powiem, że było tak samo pysznie. Baaardzo aromatyczny i wspaniały gulasz wołowy, serdecznie polecam !
około 800 gramów
wołowiny ( ligawa,
udziec)2 duże
marchewki100 gram
wędzonego boczku3 małe
cebulki150 ml czerwonego
wytrawnego wina600 ml
bulionu wołowego350 gramów
pieczarek3 ząbki
czosnku2 kopiaste łyżki
koncentratu pomidorowegosól,
pieprzsłodka i
ostra papryka1/4 łyżeczki
tymianku suszonego0,5 szklanki
wody + 2 łyżki
mąki pszennej1
liść laurowyBoczek kroimy w kosteczkę (ja miałam taki plastrowany), wysmażamy lekko,
boczek przekładamy do głębokiego rondla, następnie na tym samym tłuszczu co
boczek podsmażamy pokrojone w półplasterki
cebule, przekładamy do rondla. Następnie na patelni podsmażamy
wołowinkę, przekładamy ją do rondla z
boczkiem i
cebulką.Wszystko zalewamy gorącym
bulionem,
winem, dodajemy
liść laurowy,
sól,
pieprz,
papryki, gotujemy na małym ogniu pod przykryciem do miękkości
mięska ( u mnie trwało to około 1 godziny). Po 40 minutach gotowania dodajemy podsmażone na patelni
pieczarki (pokrojone w ósemki), dodajemy
tymianek, pokrojone w plasterki
marchewki, gotujemy jeszcze około 20 minut,
potem dodajemy koncentrat, uzupełniamy sos
wodą, zagotowujemy.W zimnej wodzie mieszamy dokładnie
mąkę, wlewamy ją do sosu, podgrzewamy do zgęstnienia, często mieszając, ewentualnie doprawiamy.