ßßß Cookit - przepis na Wołowina po burgundzku wg Ewy

Wołowina po burgundzku wg Ewy

nazwa

Wykonanie

To trzeci raz, kiedy robię tą potrawę, dwa pierwsze piekłam ją w piekarniku, jak w oryginalnym przepisie, teraz ją ugotowałam i powiem, że było tak samo pysznie. Baaardzo aromatyczny i wspaniały gulasz wołowy, serdecznie polecam !
około 800 gramów wołowiny ( ligawa, udziec)
2 duże marchewki
100 gram wędzonego boczku
3 małe cebulki
150 ml czerwonego wytrawnego wina
600 ml bulionu wołowego
350 gramów pieczarek
3 ząbki czosnku
2 kopiaste łyżki koncentratu pomidorowego
sól, pieprz
słodka i ostra papryka
1/4 łyżeczki tymianku suszonego
0,5 szklanki wody + 2 łyżki mąki pszennej
1 liść laurowy
Boczek kroimy w kosteczkę (ja miałam taki plastrowany), wysmażamy lekko, boczek przekładamy do głębokiego rondla, następnie na tym samym tłuszczu co boczek podsmażamy pokrojone w półplasterki cebule, przekładamy do rondla. Następnie na patelni podsmażamy wołowinkę, przekładamy ją do rondla z boczkiem i cebulką.
Wszystko zalewamy gorącym bulionem, winem, dodajemy liść laurowy, sól, pieprz, papryki, gotujemy na małym ogniu pod przykryciem do miękkości mięska ( u mnie trwało to około 1 godziny). Po 40 minutach gotowania dodajemy podsmażone na patelni pieczarki (pokrojone w ósemki), dodajemy tymianek, pokrojone w plasterki marchewki, gotujemy jeszcze około 20 minut, potem dodajemy koncentrat, uzupełniamy sos wodą, zagotowujemy.
W zimnej wodzie mieszamy dokładnie mąkę, wlewamy ją do sosu, podgrzewamy do zgęstnienia, często mieszając, ewentualnie doprawiamy.
Źródło:http://zcukrempudrem.blogspot.com/2013/11/woowina-po-burgundzku-wg-ewy.html