ßßß
około 800 gramów wołowiny ( ligawa, udziec)2 duże marchewki100 gram wędzonego boczku3 małe cebulki150 ml czerwonego wytrawnego wina600 ml bulionu wołowego350 gramów pieczarek3 ząbki czosnku2 kopiaste łyżki koncentratu pomidorowegosól, pieprzsłodka i ostra papryka1/4 łyżeczki tymianku suszonego0,5 szklanki wody + 2 łyżki mąki pszennej1 liść laurowyBoczek kroimy w kosteczkę (ja miałam taki plastrowany), wysmażamy lekko, boczek przekładamy do głębokiego rondla, następnie na tym samym tłuszczu co boczek podsmażamy pokrojone w półplasterki cebule, przekładamy do rondla. Następnie na patelni podsmażamy wołowinkę, przekładamy ją do rondla z boczkiem i cebulką.Wszystko zalewamy gorącym bulionem, winem, dodajemy liść laurowy, sól, pieprz, papryki, gotujemy na małym ogniu pod przykryciem do miękkości mięska ( u mnie trwało to około 1 godziny). Po 40 minutach gotowania dodajemy podsmażone na patelni pieczarki (pokrojone w ósemki), dodajemy tymianek, pokrojone w plasterki marchewki, gotujemy jeszcze około 20 minut, potem dodajemy koncentrat, uzupełniamy sos wodą, zagotowujemy.W zimnej wodzie mieszamy dokładnie mąkę, wlewamy ją do sosu, podgrzewamy do zgęstnienia, często mieszając, ewentualnie doprawiamy.