Wykonanie
Torcik ze specjalną dedykacją dla moich ulubionych
młodych kuchareczek Gosi i Klaudii :-*Wykonanie go może być świetną zabawą dla mamy i pociech (zwłaszcza krojenie w kosteczki trzęsącej się
galaretki :DD) :)Lekkie ciacho, które zachwyci swoim wyglądem i smakiem nie tylko dzieci.


0,5 litra
śmietany kremówki 30%¾ szklanki
cukru pudru (dałam 4 kopiaste łyżki)4 łyżeczki
żelatyny (dałam kopiaste)0,5 szklanki
mleka4
różnokolorowe galaretki (do środka dałam
truskawkową,
cytrynową i
agrestową, na wierzch
wiśniową)
biszkopt:3
jaja4 łyżki
cukru2 łyżki
mąki pszennej tortowej1 łyżka
mąki ziemniaczanej0,5 łyżeczki
proszku do pieczenia1 łyżeczka
cukru waniliowego3
galaretki rozpuścić w oddzielnych szklankach gorącej
wody (250 ml), przelać na głębokie talerze, odstawić do lodówki do stężenia.
Białka ubić z
cukrem na sztywną pianę, delikatnie połączyć na wolnych obrotach miksera z innymi składnikami, ciasto przełożyć do natłuszczonej i wysypanej
kaszą manną tortownicy o średnicy 24 cm, piec około 25-30 minut w temperaturze 170 stopni, schłodzić do temperatury pokojowej.
Żelatynę rozpuścić w wrzącym
mleku, dokładnie wymieszać, schłodzić na tyle, by była wciąż płynna.Czwartą
galaretkę rozpuścić we wrzątku w ilości podanej na opakowaniu, czyli 0,5 litra, schłodzić do lekkiego tężenia.Zastygnięte
galaretki pokroić w kosteczkę.
Śmietankę ubić z
cukrem pudrem na sztywno, następnie do
mleka z
żelatyną dodać dwie łyżki masy, hartując ją,
potem przelać do
śmietany i zmiksować na jednolitą masę. Wmieszać delikatnie kostki z
galaretek i wylać na
biszkopt. Na górę wylać tężejącą
galaretkę wiśniową ( ja najpierw poukładałam kosteczki, które nie zmieściły mi się do masy, a
potem na nie wylałam
galaretkę). Schłodzić całość w lodówce.
