ßßß Cookit - przepis na pulpety w sosie paprykowym

pulpety w sosie paprykowym

nazwa

Wykonanie

Pulpety ugotowałam dzień wcześniej i suma sumarum powstał obiad szybki, niedrogi i bardzo smaczny :)
składniki na pulpety:
0,5 kg mielonej łopatki wieprzowej
1 jajo
namoczona w mleku i odciśnięta kajzerka
2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
sól, pieprz, słodka papryka + mąka pszenna do obtaczania pulpetów
sos:
1 szklanka mleka
2 łyżki masła
2 płaskie łyżki mąki pszennej
1 kopiasta łyżeczka ostrego ketchupu
1 łyżka słodkiej papryki w proszku
2 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany 18%
odrobina cukru do smaku (opcjonalnie)
siekany koperek lub zielona pietruszka
Mięsko połączyć z jajem, przyprawami, zmieloną (razem z mięsem) kajzerką, wyrobić na jednolitą masę, formować kuleczki nieco większe niż orzech włoski, obtaczać w mące, wrzucać na osolony wrzątek (około 1,5 litra), gotować na małym ogniu pod przykryciem do miękkości ( około 30 minut).
W rondlu roztopić masło, dodać do niego mąkę, mieszając podsmażać przez 3 minut, następnie zasmażkę rozprowadzić zimnym mlekiem, zagotować mieszając, by nie powstały grudki, następnie dodać łyżkę słodkiej papryki, pieprz i sól, ketchup i zagotować. Pulpety odsączyć z wody, przełożyć do rondla z sosem, gotować wszystko razem około 5 minut, ewentualnie doprawić (jeśli sos wyszedł nam za gęsty można dolać odrobinkę wody), wyłączyć gaz i po 8 minutach dodać śmietanę i wymieszać. Na talerzach pulpety posypać siekaną zieleniną.
Źródło:http://zcukrempudrem.blogspot.com/2013/11/pulpety-w-sosie-paprykowym.html