Wykonanie
Pulpety ugotowałam dzień wcześniej i
suma sumarum powstał obiad szybki, niedrogi i bardzo smaczny :)

składniki na pulpety:0,5 kg mielonej
łopatki wieprzowej1
jajonamoczona w
mleku i odciśnięta
kajzerka2 ząbki
czosnku przeciśnięte przez praskę
sól,
pieprz,
słodka papryka +
mąka pszenna do obtaczania pulpetówsos:1 szklanka
mleka2 łyżki
masła2 płaskie łyżki
mąki pszennej1 kopiasta łyżeczka
ostrego ketchupu1 łyżka
słodkiej papryki w proszku2 łyżki gęstej, kwaśnej
śmietany 18%odrobina
cukru do smaku (opcjonalnie)siekany
koperek lub zielona
pietruszkaMięsko połączyć z
jajem,
przyprawami, zmieloną (razem z
mięsem)
kajzerką, wyrobić na jednolitą masę, formować kuleczki nieco większe niż
orzech włoski, obtaczać w
mące, wrzucać na osolony wrzątek (około 1,5 litra), gotować na małym ogniu pod przykryciem do miękkości ( około 30 minut).W rondlu roztopić
masło, dodać do niego
mąkę, mieszając podsmażać przez 3 minut, następnie zasmażkę rozprowadzić zimnym
mlekiem, zagotować mieszając, by nie powstały grudki, następnie dodać łyżkę
słodkiej papryki,
pieprz i
sól,
ketchup i zagotować. Pulpety odsączyć z
wody, przełożyć do rondla z sosem, gotować wszystko razem około 5 minut, ewentualnie doprawić (jeśli sos wyszedł nam za gęsty można dolać odrobinkę
wody), wyłączyć gaz i po 8 minutach dodać
śmietanę i wymieszać. Na talerzach pulpety posypać siekaną
zieleniną.
