ßßß
3 filety z kurczakamała puszka kukurydzy lub 0,5 normalnej1 strąk czerwonej papryki1 strąk zielonej papryki1 fioletowa cebula2 garście makaronu (dałam świderki)0 , 5 - 3/4 paczuszki mieszanki przyprawowej kebab-gyros (Prymat)sól, pieprz2 ząbki czosnku100 - 150 gram sera żółtegoKurczaka kroimy w kosteczkę, obsypujemy przyprawą gyros, wstawiamy do lodówki na minimum 30 minut, następnie przesmażamy wraz z pokrojoną w paseczki papryką, posiekaną cebulką, przeciśniętym czosnkiem, na niewielkiej ilości oleju, następnie podlewamy wodą ( taką ilością, żeby sięgała 3/4 wysokości mięska), dusimy na średnim ogniu pod przykryciem przez około 15 minut, do zredukowania sosu, następnie doprawiamy solą i odrobiną przyprawy gyros, zestawiamy z gazu.Makaron gotujemy wg instrukcji na opakowaniu, odcedzamy, dodajemy do mięska z warzywami, dodajemy odsączoną kukurydzę, wszystko mieszamy.Do natłuszczonej olejem formy żaroodpornej wsypujemy naszą mieszankę, posypujemy przyprawą i startym na dużych oczach serem żółtym, zapiekamy do roztopienia sera czyli u mnie 20 minut w temperaturze 200 stopni.Potrawę można podać z sosem majonezowo - ketchupowym, takim jak do sałatki Gyros.
