ßßß


na 3 osobymakaron duże muszle6-7 szt na osobępierś z kurczaka podwójnapół papryki czerwonejpół cebuli2 ząbki czosnkusólpieprz kolorowy grubo mielonypapryczka słodka mielona1 łyżka suszonych pomidorówtłuszcz do smażeniażółty ser do posypaniachiński sos słodko pikantnyMakaron ugotować w osolonym wrzątku, wypłukać w zimnej wodzie i rozłożyć by muszle się nie posklejały.Mięso pokroić w kostkę możliwie drobną. Na patelni rozgrzać tłuszcz, wrzucić posiekaną cebulę i czosnek oraz mięso. Mieszać aż się zetnie i nie będzie się już sklejać. Dodać paprykę pokrojoną w kostkę i doprawić do smaku papryczką, dodać również suszone pomidory i mieszając smażyć aż wszystko się przyrumieni.Nadzieniem nadziać muszle, ułożyć w naczyniu żaroodpornym, posypać żółtym serem i zapiec tylko do rozpuszczenia sera i podgrzania. Podawać polane chińskim sosem słodko kwaśnym.
Drugi pomysl na muszle .. np kiedy nam trochę zostanieMuszle pod beszamelem zapiekane..Włożyć muszle do kamionkowych miseczek. Z 2 łyżek masła i 3 łyżek mąki zrobić jasną zasmażkę, dodać stopniowo ok 1 szkl mleka, doprawić solą i pieprzem oraz imbirem. Zmiksować sos blenderem.Sosem zalać muszle w miseczkach .. położyć na każdej plaster pomidora i posypać żółtym tartym serem oraz odrobiną oregano i zapiec.Przepis opublikowany w