ßßß
Najpierw w dużym garnku zagotowałam kubek siemienia ( z około 3 l wody). Gotowałam aż zrobił się taki rzadki krochmal. Półtora kubka otrąb wsypałam do wiadra i zalałam gorącą wodą. Przykryłam na 30 minut. W między czasie wszystkie składniki zblendowałam. Nie jakoś bardzo dokładnie, zwyczajnie z lenistwa nie chciało mi się ich kroić. Wsypałam do otrąb, dodałam miód i wymieszałam. Na koniec dolałam siemię lniane i jak przestygło - wbiłam żółtko.Podałam lekko ciepłe.
Do meszu możecie dodawać również zioła:- Pietruszka - dobrze działa na jelita i drogi moczowe, ułatwia przyswajanie pokarmów.- Tymianek - dobry na kaszel, zapobiega zakażeniom bakteryjnym, grzybiczym iwirusowym.- Pokrzywa - ułatwia przemianę materii i wzmaga apetyt.- Mniszek - bardzo dobry na problemy trawienne i wątrobowe.- Mięta - łagodzi dolegliwości żołądkowe, udrażnia drogi oddechowe, działa uspokajająco, dezynfekująco, uśmierza ból.- Rozmaryn - odkaża, pobudza, wzmacnia pamięć.- Szałwia - jedno z najbogatszych leczniczo ziół. Wpływa dobrze na trawienie, leczy ciało, wpływa na dobre samopoczucie, ogranicza rozwój bakterii i potu, łagodzi ból gardła.- Rumianek - bardzo dobrze wpływa na jelita i żołądek, przyśpiesza gojenie ran, działa przeciwbakteryjnie.