Wykonanie

W ubiegłym roku, gdy ruszyłam z blogiem, nie zdążyłam zaprezentować przepisu na
kapustę wigilijną, którą upichcił wtedy mój mąż i która cieszyła się na naszym wigilijnym
stole ogromnym powodzeniem. W tym roku
kapusta wigilijna jest już gotowa trochę wcześniej, więc polecam Wam ją bardzo gorąco, bo bez dwóch zdań jest przepyszna :) Podobnie jak w przypadku bigosu, trudno o powtórzenie wszystkiego dwa
razy tak samo, zwłaszcza jeśli się improwizuje, więc siłą rzeczy przepis uległ pewnej ewolucji. Po pierwszej degustacji stwierdzam, że będzie smakowita :)Składniki:1,250 kg
kapusty kiszonej3 średnie
cebule2 duże
marchewki2 duże
jabłka (użyłam odmiany Red Boskoop, o kruchym, kwaśnym miąższu z korzennym posmakiem, ich zaleta jest, że nie rozpadają się pod wpływem wysokiej temperatury)30 g suszonych podgrzybków20 g
suszonych borowików250 g
suszonej żurawiny500 ml
białego wina (wytrawnego)100 g
masła100 ml
oliwy z oliwek1 duży ząbek
czosnku lub dwa małe1,5 łyżeczki
kminku1,5 łyżeczki
czarnuszki12-15 ziarenek jałowca8 ziaren
ziela angielskiego1 płaska łyżeczka mielonego
kardamonu1 płaska łyżeczka mielonej
gałki muszkatołowej3
listki laurowe1 łyżka
miodu (opcjonalnie)
sól,
pieprz do smaku
Kapustę poszatkować, przepłukać pod bieżącą
wodą, odcisnąć.
Cebulę i
jabłka pokroić w kostkę.
Suszone grzyby zalać wrzątkiem, a po wystygnięciu odcedzić i ewentualnie drobno pokroić. Na
maśle zeszklić
cebulę, a następnie dodać zmiażdżony i posiekany
czosnek i jeszcze chwilę smażyć. Wlać
oliwę z oliwek, dodać
kapustę i utartą
marchewkę,
kminek,
czarnuszkę, wlać
wino, doprawić
solą i
pieprzem, przykryć i dusić na małym ogniu przez około 40 minut, mieszając od czasu do czasu. Dodać pokrojone w kostkę
jabłka i pozostałe
przyprawy:
kardamon,
gałkę muszkatołową,
liście laurowe,
jałowiec,
ziele angielskie oraz
grzyby i
suszoną żurawinę - po czym na wolnym ogniu pichcić jeszcze przez kolejną godzinkę. Pod koniec gotowania można dodać łyżkę
miodu, przyprawić
solą i
pieprzem do smaku.
