ßßß Cookit - przepis na Wegańska pizza orkiszowa z bobem, cebulą i papryką

Wegańska pizza orkiszowa z bobem, cebulą i papryką

nazwa

Wykonanie

Pizza na orkiszowym cieście, posypana wegańską "parmezanową" posypką, którą już prezentowałam w tym przepisie :) Wszystkim nam bardzo smakowała...
Składniki na ciasto:
2.5 szkl mąki orkiszowej razowej
25g świeżych drożdży
1 łyżeczka miodu lub innej substancji słodzącej (cukier nierafinowany, syrop z agawy, itp.)
1/2 łyżeczki soli morskiej
woda, w takiej ilości by powstało elastyczne ciasto (u mnie ok 1.5 szkl)
Obłożenie:
sos pomidorowy: 3 łyżki przecieru pomidorowego, 2-3 łyżki wody, 1 łyżka octu balsamicznego, 1-2 łyżki oliwy, przyprawy (użyłam ziół prowansalskich, czosnku niedźwiedziego oraz pieprzu ziołowego)
ok. 300g ugotowanego, obranego bobu
1/2 czerwonej papryki, pokrojonej w paski
1/2 cebuli, pokrojonej w pióra
posypka "parmezanowa" (1 szkl zblanszowanych migdałów, zmiksowanych z dodatkiem 2-3 łyżeczek płatków drożdżowych i szczyptą soli morskiej)
Z drożdży, miodu, 1/2 szkl wody oraz kilku łyżek mąki zrobiłam zaczyn, który odstawiłam na 15-20 minut by drożdże "ruszyły". Następnie przełożyłam zaczyn do pozostałej mąki, dodałam sól i taką ilość wody by otrzymać elastyczne ciasto. Zagniatałam kilka minut, po czym odstawiłam ciasto na ok. 1h do wyrośnięcia.
Piekarnik nagrzałam do 200 stopni (trzymałam w nim blachę, na której następnie piekłam pizzę).
Wszystkie składniki sosu wymieszałam.
Gdy ciasto wyrosło jeszcze raz je zagniotłam, rozwałkowałam i ułożyłam na gorącej blasze posypanej mąką. Wstawiłam na 5 minut do piekarnika, by podpiec ciasto. Następnie wyjęłam je z piekarnika, rozsmarowałam sos, obłożyłam bobem, papryką oraz cebulą. Ponownie wstawiłam do piekarnika na ok 10 minut.
Po wyjęciu ciasta z piekarnika pokroiłam je na kawałki, które posypaliśmy "parmezanową" posypką.
Źródło:http://tysiacsmakow.blogspot.com/2014/07/weganska-pizza-orkiszowa-z-bobem-cebula.html