ßßß
Moje dzieci uwielbiają oliwki. Ja z mężem też, więc wykorzystujemy je w kuchni na różne sposoby. Tym razem trafiły na pizzę. Ostatnio odkryłam, że najbardziej smakują nam ciemne oliwki kalamata, najlepiej z pestką, którą sama usuwam (bardzo łatwo odchodzi, wystarczy zgnieść oliwkę płaską stroną szerokiego noża). Do tego dodałam cebulę grillowaną, mozzarellę i sos. Pyszna pizza!Składniki:2 szkl mąki pszennej razowej (użyłam typu 2000)25g świeżych drożdży3-4 łyżki oliwy1/2 łyżeczki soli1 łyżeczka cukru nierafinowanegook. 1 szkl wodySos pomidorowy ziołowo-czosnkowy:ok. 100g przecieru pomidorowego3-4 łyżki oliwy2-3 ząbki czosnku, zmiażdżonepo 1 łyżeczce bazylii, ziół prowansalskich, pieprzu ziołowegoObłożenie:kilka oliwek kalamata i zielonych, bez pestek, pokrojonych na mniejsze kawałki1 cebula, posiekana w pióra i zgrillowana1 kulka sera mozzarella, pokrojonego w plastrytrochę świeżo startego parmezanu (lub innego twardego, długo dojrzewającego sera)Zaczynam od przygotowania ciasta. Drożdże wkruszam do kubka, dodaję łyżeczkę cukru oraz trochę wody, w której rozpuszczam drożdże i cukier. Następnie dodaję trochę mąki. Odstawiam na ok. 20 minut do wyrośnięcia.Mąkę mieszam z solą, dodaję zaczyn drożdżowy oraz olej i wodę. Zagniatam elastyczne ciasto. Odstawiam na ok. 1h do wyrośnięcia. Jeśli mam czas ciasto przygotowuję na tyle wcześnie, by po pierwszym wyrastaniu umieścić je przynajmniej na 2-3h w lodówce. Jeżeli czasu brak, od razu po wyrośnięciu przekładam ciasto na blachę i przygotowuję do pieczenia pizzy.Piekarnik nagrzewam do temperatury 180 stopni (trwa to u mnie ok. 15 minut). W tym czasie przygotowuję pizzę - na ciasto wykładam sos, oliwki, zgrillowaną cebulę oraz ser. Czasem podpiekam samo ciasto przez 2-3 minuty w piekarniku, a następnie wykładam na nie sos i obłożenie; wkładam ponownie do piekarnika na ok. 15 minut.Piekę pizzę 15-17 minut w dobrze nagrzanym piekarniku. Podaję z sałatką (tym razem z sałatką z brokuła, sera feta i migdałów).