Wykonanie

Moje dzieci uwielbiają
oliwki. Ja z mężem też, więc wykorzystujemy je w kuchni na różne sposoby. Tym razem trafiły na pizzę. Ostatnio odkryłam, że najbardziej smakują nam ciemne
oliwki kalamata, najlepiej z pestką, którą sama usuwam (bardzo łatwo odchodzi, wystarczy zgnieść
oliwkę płaską stroną szerokiego noża). Do tego dodałam
cebulę grillowaną,
mozzarellę i sos. Pyszna pizza!Składniki:2 szkl
mąki pszennej razowej (użyłam typu 2000)25g świeżych
drożdży3-4 łyżki
oliwy1/2 łyżeczki
soli1 łyżeczka
cukru nierafinowanegook. 1 szkl
wodySos pomidorowy ziołowo-
czosnkowy:ok. 100g
przecieru pomidorowego3-4 łyżki
oliwy2-3 ząbki
czosnku, zmiażdżonepo 1 łyżeczce
bazylii,
ziół prowansalskich,
pieprzu ziołowegoObłożenie:kilka
oliwek kalamata i zielonych, bez pestek, pokrojonych na mniejsze kawałki1
cebula, posiekana w
pióra i zgrillowana1 kulka
sera mozzarella, pokrojonego w plastrytrochę świeżo startego
parmezanu (lub innego twardego, długo
dojrzewającego sera)Zaczynam od przygotowania ciasta.
Drożdże wkruszam do kubka, dodaję łyżeczkę
cukru oraz trochę
wody, w której rozpuszczam
drożdże i
cukier. Następnie dodaję trochę
mąki. Odstawiam na ok. 20 minut do wyrośnięcia.
Mąkę mieszam z
solą, dodaję zaczyn
drożdżowy oraz
olej i
wodę. Zagniatam elastyczne ciasto. Odstawiam na ok. 1h do wyrośnięcia. Jeśli mam czas ciasto przygotowuję na tyle wcześnie, by po pierwszym wyrastaniu umieścić je przynajmniej na 2-3h w lodówce. Jeżeli czasu brak, od razu po wyrośnięciu przekładam ciasto na blachę i przygotowuję do pieczenia pizzy.Piekarnik nagrzewam do temperatury 180 stopni (trwa to u mnie ok. 15 minut). W tym czasie przygotowuję pizzę - na ciasto wykładam sos,
oliwki, zgrillowaną
cebulę oraz
ser. Czasem podpiekam samo ciasto przez 2-3 minuty w piekarniku, a następnie wykładam na nie sos i obłożenie; wkładam ponownie do piekarnika na ok. 15 minut.Piekę pizzę 15-17 minut w dobrze nagrzanym piekarniku. Podaję z
sałatką (tym razem z
sałatką z
brokuła,
sera feta i
migdałów).