Wykonanie

Nasza wariacja na temat pizzy. Na
razowym, cienkim cieście z
mąki orkiszowej z dodatkiem amarantusowej. Na wierzchu -
cebula,
pieczarki i
ser mozzarella.
Cebula i
pieczarki zostały wcześniej usmażonej na patelni grillowej. Pyszna!Składniki na dużą blachę:2 szkl
mąki orkiszowej razowej1/2 szkl
mąki amarantusowej25g świeżych
drożdży1 łyżeczka
miodu /cukru nierafinowanego1/2 łyżeczki
soli morskiejok. 1.5 szkl
wody4-5 łyżek
oliwySkładniki na sos:2 łyżki
przecieru pomidorowego3 łyżki domowego
sosu pomidorowego (np. takiego) - jeśli nie mam akurat sosu używam po prostu odpowiednio większej ilości
przecieru pomidorowego i nieco więcej
ziół (np.
oregano,
zioła prowansalskie,
pieprz ziołowy) oraz zwykle kilka posiekanych
kaparów2 łyżki
oliwy1 łyżeczka suszonej
bazylii2-3 ząbki
czosnku, zmiażdżoneObłożenie:20 dag
pieczarek, pokrojonych w cienkie plastry1
czerwona cebula, pokrojona w półplasterki1 opakowanie
sera mozzarella (użyłam małych kuleczek)
parmezan, świeżo startyZaczynam od przygotowania zaczynu
drożdżowego -
drożdże wkruszam do szklanki, dodaję łyżeczkę
miodu, 1/3 szkl
wody oraz 3-4 łyżki
mąki. Pozostałą
mąkę mieszam z
solą. Kiedy
drożdże ruszą przekładam je do miski z
mąką, dodaję pozostałą
wodę oraz
oliwę i zagniatam elastyczne ciasto. Odstawiam je na ok. 1h do wyrośnięcia (najlepiej w ciepłe miejsce).Podczas gdy ciasto wyrasta przygotowuję sos - mieszam wszystkie składniki w miseczce - oraz to, czym obłożę pizzę. Tym razem zajęłam się
pieczarkami i
cebulą, które zgrillowałam na patelni grillowej. Kuleczki
mozzarelli poprzekrawałam na połówki.Nagrzewam piekarnik do 200 stopni. Ciasto jeszcze raz zagniatam i rozwałkowuję (wiem, wiem, prawdziwej pizzy nie traktujemy wałkiem, ale mnie tak jest wygodniej) i umieszczam na wysmarowanej
olejem i wysypanej blasze. Podpiekam je 3-4 minuty.Na podpieczone ciasto wykładam
sos pomidorowy, następnie układam
cebulę,
pieczarki oraz
mozzarellę. Dodatkowo posypuję świeżo startym
parmezanem.Wkładam ponownie o piekarnika, tym razem na 12-13 minut.Podaję z
sałatką - tym razem najprostszą, mieszanka
sałat z
pomidorami, polana
olejem rzepakowym (bio) oraz
octem balsamicznym.