Wykonanie

W lodówce brak
sera. Najczęściej do pizzy używamy
mozzarelli (bez której starsza córeczka odmówiła zjedzenia pizzy). Tym razem powstała wersja wegańska. Jeśli mam czas ciasto na pizzę przygotowuję wcześniej (najlepiej dzień wcześniej, ale nie zawsze mi się to uda), by choć na kilka godzin (lub na całą noc) umieścić je w lodówce. Pizza na takim cieście jest smaczniejsza.Składniki (na dużą blachę - robię pizzę w formie prostokąta):2 szkl
mąki pszennej razowej, typ 20000,5 szkl
mąki amarantusowej25g świeżych
drożdży1 łyżeczka
miodu /cukru trzcinowego0,5 łyżeczki
soli morskiej4 łyżki
oliwy1-1,5 szkl
wody (w zależności od tego jak chłonie ją
mąka)Sos:ok. 150g
przecieru pomidorowego, najlepiej domowego (ale każdy się nada)2 ząbki
czosnku, zmiażdżonego1 łyżka
kaparów, drobno posiekanych2 łyżki
oliwyszczypta
soli morskiej i
pieprzu ziołowegopo 1/2 łyżeczki
bazylii i
oreganoWierzch:ok. 20 dag
pieczarek, obranych i pokrojonych w cienkie plasterki1 mała
cebula, pokrojona w piórka i sparzonaDo szklanki wkruszam
drożdże, dodaję
miód (lub
cukier) i rozpuszczam w odrobinie
wody; dodaję kilka łyżeczek
mąki, by zaczyn
drożdżowy ruszył. Odstawiam na kilka minut, po czym mieszam wszystkie składniki i wyrabiam elastyczne ciasto. Odstawiam na ok. 1h do wyrośnięcia. Jeśli mam czas wyrabiam jeszcze raz szybko i wkładam ciasto do lodówki (najlepiej na noc, a przynajmniej na 2-3 godziny).W trakcie gdy wyrasta ciasto przygotowuję sos i pozostałe składniki, które umieszczę na wierzchu :) By powstał sos mieszam wszystkie składniki w małej miseczce.Blachę smaruję
oliwą. Umieszczam na niej ciasto (nie rozwałkowuję tylko "rozplaszczam" rękami - często przy pomocy córeczek). Na cieście wykładam sos, a następnie
pieczarki i
cebulę. Wkładam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 17 minut.Podaję z
sałatką.