Wykonanie
ciasto
marchewkowe z kremem
pomarańczowymDziś minął rok od pierwszego wpisu :)! Przez ten rok udało mi się dodać 77 przepisów, upiec jeszcze więcej ciast (bo nie wszystkie tu trafiają, szczególnie jeśli są pieczone któryś raz), zrobić setki (a może już nawet tysiące) zdjęć, zdobyć paru fanów i nade wszystko nie zamknąć bloga, a rozwijać go. I mam szczerą nadzieję, ze wciąż będziecie tu zaglądać i że wszystko będzie szło wyłącznie ku lepszemu.Z okazji urodzin bloga przedstawiam ten niezwykły torcik, bazujący na przepisie z Moich wypieków . Oczywiście, jak to u mnie, nie obyło się bez zmian. Myślę, że całkiem dobrych zmian :).Z tego przepisu można też upiec muffiny!

Składniki na ciasto:ok. 2 szklanki
mąki pszennej1 szklanka zmielonych
płatków górskich (można zastąpić
mąką)3/4 szklanki
cukru1 łyżeczka
sody oczyszczonej3/4 łyżeczki
proszku do pieczenia1 pełna (lub lekko czubata) łyżeczka
cynamonu1/2 łyżeczki zmielonych
goździków (ok. 5-6 całych
goździków)1/2 łyżeczki
gałki muszkatołowej1/2 łyżeczki
ziela angielskiego (ok. 5 ziaren)1/2 łyżeczki
soli3/4 szklanki
oleju3
jajka2 średnie
jabłka (najlepiej reneta)2 szklanki startej na średnich oczkach (lub zblendowanej)
marchwi na krem [można też zajadać się
ciastem bez kremu]:ok. 300 ml
śmietanki 30%1 opakowanie
serka mascarpone (250 g)3-4 łyżki
cukru pudrusok z połówki
pomarańczy lub z całej
cytryny [w zależności, czy chcemy, aby krem był kwaśny, czy też słodszy]

[Uwaga: jeśli nie mamy
goździków, gałki i
ziela angielskiego lub nie możemy ich zmiksować, można je zastąpić
przyprawą do piernika. Należy jej dodać ok. 2 łyżeczki]
Mąkę przesiać do miski, wymieszać ze zmielonymi
płatkami górskimi,
cukrem,
sodą,
proszkiem do pieczenia,
solą,
cynamonem i
przyprawami.Jeśli nie mamy zmielonych
goździków i
ziela angielskiego, a posiadamy blender z pojemnikiem, to można wrzucić
przyprawy z kilkoma łyżkami
mąki lub
płatków i zmiksować. Można zamiast nich dodać 2 łyżeczki
przyprawy do piernika.
Jajka roztrzepać widelcem lub trzepaczką w
oleju.Do suchych składników wlać mokre, przemieszać i dodać
marchew oraz pokrojone w kostkę
jabłka. Wymieszać do połączenia składników. Ciasto powinno być dosyć gęste. Jeśli byłoby za rzadkie, należy dodać nieco
mąki.Ciasto przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia formy [u mnie tortownica o średnicy ok. 25 cm]. Piec przez 40-45 min. w 175 o C. Sprawdzić patyczkiem, czy ciasto jest upieczone.Wyjąć i wystudzić całkowicie.Krem:
Śmietankę ubić na sztywną pianę, dodając pod koniec ubijania łyżkę
cukru pudru.
Serek mascarpone zmiksować z dwiema łyżkami
cukru pudru i
sokiem z
pomarańczy. Za pomocą łyżki wmieszać do
serka bitą śmietanę. Można dosłodzić, jeśli krem byłby za mało słodki. Krem przełożyć do rękawa i przyozdobić nim ciasto. [Ciasto można także przekroić na pół i przełożyć kremem.]Ciasto z kremem przechowywać w lodówce. Temu bez kremu wystarczy temperatura pokojowa.

