ßßß Cookit - przepis na pekińska + miodowy winegret

pekińska + miodowy winegret

nazwa

Wykonanie

kurczak na sałatce z sosem miodowym
składniki:
pół główki kapusty pekińskiej
pół średniej papryki pomarańczowej lub czerwonej
pół puszki pomidorów w kawałkach
pół średniej czerwonej cebuli
pół piersi kurczaka
ser żółty (opcjonalnie)
pesto bazyliowe
listki bazylii do ozdoby
mandarynka
sól, papryka ostra
olej do smażenia
miód, oliwa, ocet balsamiczny, sok z cytryny, sól, pieprz
Pierś kurczaka umyć, oczyścić, rozbić delikatnie (najlepiej przez woreczek - będzie mniej mycia), posypać solą i papryką ostrą. Smażyć z obu stron (najlepiej pod przykryciem) na złoty kolor.
Liście kapusty umyć, osączyć i poszatkować. Paprykę, cebulę i ser żółty pokroić w kostkę. Pomidory wyjmować łyżką z zalewy, odsączając jej nadmiar (nie muszą być odsączone, lecz ważne, by nie wlewać do sałatki całej zalewy). Przełożyć warzywa do miski, posolić.
Rozpuścić łyżkę miodu, dodać łyżkę oliwy, pół łyżki octu balsamicznego, pół łyżki soku z cytryny oraz dwie szczypty soli i szczyptę pieprzu. Wymieszać dokładnie sos, a następnie polać nim składniki w misce.
Wymieszać sałatkę, nałożyć na talerz. Położyć na nią pocięty w paski filet (resztę kurczaka można ułożyć obok) oraz kostki mandarynki. Mięso posmarować niewielką ilością pesto. Można ozdobić liśćmi bazylii.
Źródło:http://naokonajezyk.blogspot.com/2013/12/pekinska-miodowy-winegret.html