Wykonanie
kurczak na
sałatce z sosem
miodowymskładniki:

pół główki
kapusty pekińskiejpół średniej
papryki pomarańczowej lub czerwonejpół puszki
pomidorów w kawałkachpół średniej
czerwonej cebulipół
piersi kurczakaser żółty (opcjonalnie)pesto
bazyliowelistki
bazylii do ozdoby
mandarynkasól,
papryka ostraolej do smażenia
miód,
oliwa,
ocet balsamiczny,
sok z cytryny,
sól,
pieprzPierś kurczaka umyć, oczyścić, rozbić delikatnie (najlepiej przez woreczek - będzie mniej mycia), posypać
solą i
papryką ostrą. Smażyć z obu stron (najlepiej pod przykryciem) na złoty kolor.

Liście
kapusty umyć, osączyć i poszatkować.
Paprykę,
cebulę i
ser żółty pokroić w kostkę.
Pomidory wyjmować łyżką z zalewy, odsączając jej nadmiar (nie muszą być odsączone, lecz ważne, by nie wlewać do sałatki całej zalewy). Przełożyć warzywa do miski, posolić.Rozpuścić łyżkę
miodu, dodać łyżkę
oliwy, pół łyżki
octu balsamicznego, pół łyżki
soku z cytryny oraz dwie szczypty
soli i szczyptę
pieprzu. Wymieszać dokładnie sos, a następnie polać nim składniki w misce.Wymieszać
sałatkę, nałożyć na talerz. Położyć na nią pocięty w paski filet (resztę
kurczaka można ułożyć obok) oraz kostki
mandarynki.
Mięso posmarować niewielką ilością pesto. Można ozdobić liśćmi
bazylii.