Wykonanie

Co prawda już poprzedni wpis był „ostatnim letnim dzwonkiem”, ale sezon na letnie
owoce jeszcze chwilę trwa ;) Dzisiaj przyszła
pora na proste, ciemne ciasto o delikatnym,
orzechowym smaku, do tego słodka
bita śmietana, pyszne
maliny i na wierzchu
pomarańczowa galaretka. Taki opis to chyba wystarczająca reklama ;)CIASTO
KAKAOWO-
ORZECHOWE Z
MALINAMISkładniki (na formę 25x30cm):½ szklanki
mąki pszennej½ szklanki
mąki ziemniaczanej½ szklanki mielonych
orzechów laskowych¼ szklanki
kakao¾ szklanki
cukru4 łyżki
wody4
jajkałyżeczka
proszku do pieczeniaDodatkowo:2
galaretki pomarańczowe500ml
śmietanki tortowej½ - ¾ szklanki
cukru pudrupół pojemniczka
malinok. 150g
dżemu wiśniowegoMąki,
orzechy i
kakao wymieszać.
Żółtka wymieszać z
wodą, a
białka z
cukrem ubić na sztywną masę. Miksując dodać
żółtka, gdy masa się połączy, delikatnie wymieszać z mieszanką mączną. Przełożyć do natłuszczonej i wysypanej
bułką tartą formy, piec w temperaturze 170°C, 10 minut z termoobiegiem i kolejne 10 na dwóch grzałkach.
Śmietankę mocno ubić z
cukrem,
galaretki zalać 900ml gotującej się
wody i odstawić do ostygnięcia. Ubitą
śmietanę wyłożyć na posmarowane
dżemem, ostudzone ciasto, udekorować
malinami i prawie ściętą
galaretką. Wstawić do lodówki, aby
galaretka ostatecznie się ścięła.