Wykonanie
tak tak - z
cukinii. takie trochę brownie, ale bardzo zdrowe - na pełnoziarnistej
mące. Zniknęło tak szybko, że nie zdążyłam zrobić zdjęcia :-) musicie upiec, żeby zobaczyć jak wygląda heheBardzo polecam osobom odchudzającym się a także dzieciom - można w prosty sposób przemycić opornym na
zieleninę maluchom porcję warzyw.Składniki:2
kubki mąki pełnoziarnistej1 łyżeczka
proszku do pieczenia1 kubek brązowego drobnego
cukru2
kubki cukinii startej na tarce ( mi wyszło ok 1,5 średniej
cukinii)1/4 kubka
oleju1/4 kubka
syropu orzechowego ( takiego jak do
kawy) - można zastąpić dowolnym innym smakiem, np karmelowym lub
rumowymszczypta
soli2 łyżeczki esencji waniliowej1/2 kubka
kakao dobrej jakościZgadza się- nie ma
jajek! ale obiecuję, że na pewno wyjdzie!Nagrzać piekarnik na 200 st C. W dużej misce zmieszać
olej,
syrop, esencję
waniliową, ciągle mieszając( można używać miksera) dodać
cukier, następnie
mąkę wraz z
proszkiem do pieczenia,
sól i
kakao. Wymieszać na gładką masę. Dodać startą
cukinię i wymieszać delikatnie łyżką. Ciasto wylać na prostokątną formę o wymiarach ok. 10 x 15 cm (można też zrobić z tego ciasta muffinki), wysmarowaną
masłem. Piec ok 30 minut. Po przestudzeniu pokroić na kwadraty. Gotowe ciasto można udekorować lukrem (na 1 łyżkę
cukru pudru ok 2-3 krople
wody lub
mleka) i posypać posypką
czekoladową, albo
bitą śmietaną. Ciasto powinno być lekko chrupiące na zewnątrz, a w środku wilgotne, tak lekko zakalcowate - ale o taki efekt chodzi :-) świetnie smakuje takż eodgrzane z gałką
lodów waniliowych.