Wykonanie
Nie ma to jak zdrowe śniadanie! jest to najważniejszy posiłek w ciągu dnia! Moja propozycja na dziś to muffinki z
otrąb i
bananów z
borówką amerykańską. Wychodzi z przepisu ok 14 muffinek, ale to zależy jak duże są formy do muffinek. Można je trzymać w lodówce cały tydzień, można je zamrozić, smakują dobrze zarówno za zimno, jak i na ciepło.
Borówki można zastąpić
malinami,
śliwkami, kawałkami twardego
jabłka,
groszkami czekoladowymi itp. Podobno kombinowanie to moja specjalność, a kuchnia
daje do tego nieograniczone
pole - jak zawsze Was również zachęcam!!!Składniki:

2
kubki otrąb pszennych "górskich"1 kubek
mleka /może być 0,5 % lub 2%/2
banany /czym miększe tym lepsze/1 łyżeczka do
herbaty proszku do pieczenia1 kubek
cukru brązowego1
jajko1/2 kubka
borówek1 łyżeczka esencji waniliowejszczypta
cynamonu /ewentualnie/W jednej misce rozdrabniamy widelcem
banany na puree, dodajemy
mleko,
jajko i esencję
waniliową i mieszamy. W drugiej misce mieszamy
otręby,
proszek do pieczenia,
cukier i
cynamon. Następnie mieszamy zawartość obu misek, tak aby powstała gęsta masa - wylewamy do natłuszczonych foremek /można użyć papilotek/. W każdą muffinkę wciskamy po parę
borówek. Pieczemy w temperaturze 180 st C przez ok 25 minut.Mój mąż, widząc masę zdziwił się, że robię coś tak
dziwnego, no i że zdrowe - fuujj! ale kiedy już muffinki były gotowe, w tajemniczy sposób znikały z lodówki :-))