Wykonanie
bran bread
pudding with apple, peanuts in caramel, treacle and cinnamon
Ostatnio często eksperymentuję z
otrębami. Muszę powiedzieć, że,
póki co, nie mam czego żałować. Pamiętam, jak dwa lata temu próbowałam zrobić
otrębową bułkę - z mikrofali wyjęłam jajecznicę, która w dodatku śmierdziała zgnilizną. Dzisiaj? Wszystko poszło zgodnie z
planem i chyba
pudding chlebowy będzie gościć u mnie o wiele częściej - zwykle przed zrobieniem go powstrzymywał mnie tylko brak
pieczywa.Dodatki -
jabłko i orzeszki w karmelu, które potraktowałam jako miłą niespodziankę od firmy Twardy
Orzech, wydały mi się najodpowiedniejszymi dodatkami. Polecam!
/1 porcja/"Chlebek":- 3 łyżki
otrąb pszennych- 3 łyżki
jogurtu naturalnego- 1
jajko- 1 łyżeczka
proszku do pieczeniaDodatki:- 1
jajko- 2 łyżki
jogurtu naturalnego- 4 łyżki
mleka- 1 łyżeczka melasy- 1/2 łyżeczki
cynamonu+- 1/2
jabłka- orzeszki w karmeluSkładniki na
bułkę wymieszać, włożyć do naczynia dostosowanego do mikrofali i piec około 7 minut w 600W.Ostudzoną
bułkę ułożyć w naczyniu żaroodpornym. W miseczce wymieszać
jajko z
jogurtem naturalnym,
mlekiem, melasą i
cynamonem.
Jabłko pokroić na drobne cząstki. Układać warstwowo:
bułka,
jabłko, orzeszki, sos, i tak naprzemiennie. Wierzch polać sosem. Włożyć do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i zapiekać przez około 20 minut, z czego 10 najlepiej pod przykryciem.inspiracjaDzisiaj dzień kota. Są tu jacyś kociarze?
Moja Fiona.