ßßß Cookit - przepis na 217. Sunday / otrębowy pudding z jabłkiem i melasą

217. Sunday / otrębowy pudding z jabłkiem i melasą

nazwa

Wykonanie

bran bread pudding with apple, peanuts in caramel, treacle and cinnamon
Ostatnio często eksperymentuję z otrębami. Muszę powiedzieć, że, póki co, nie mam czego żałować. Pamiętam, jak dwa lata temu próbowałam zrobić otrębową bułkę - z mikrofali wyjęłam jajecznicę, która w dodatku śmierdziała zgnilizną. Dzisiaj? Wszystko poszło zgodnie z planem i chyba pudding chlebowy będzie gościć u mnie o wiele częściej - zwykle przed zrobieniem go powstrzymywał mnie tylko brak pieczywa.
Dodatki - jabłko i orzeszki w karmelu, które potraktowałam jako miłą niespodziankę od firmy Twardy Orzech, wydały mi się najodpowiedniejszymi dodatkami. Polecam!
/1 porcja/
"Chlebek":
- 3 łyżki otrąb pszennych
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
- 1 jajko
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Dodatki:
- 1 jajko
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 4 łyżki mleka
- 1 łyżeczka melasy
- 1/2 łyżeczki cynamonu
+
- 1/2 jabłka
- orzeszki w karmelu
Składniki na bułkę wymieszać, włożyć do naczynia dostosowanego do mikrofali i piec około 7 minut w 600W.Ostudzoną bułkę ułożyć w naczyniu żaroodpornym. W miseczce wymieszać jajko z jogurtem naturalnym, mlekiem, melasą i cynamonem. Jabłko pokroić na drobne cząstki. Układać warstwowo: bułka, jabłko, orzeszki, sos, i tak naprzemiennie. Wierzch polać sosem. Włożyć do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i zapiekać przez około 20 minut, z czego 10 najlepiej pod przykryciem.
inspiracja
Dzisiaj dzień kota. Są tu jacyś kociarze?
Moja Fiona.
Źródło:http://relishmeals.blogspot.com/2013/02/217-sunday-otrebowy-pudding-z-jabkiem-i.html