Wykonanie
Nie wiem, gdzie się podział styczeń, ale według kalendarza, który stoi na moim biurku dzisiaj zaczyna się już kolejny miesiąc, zaczyna się luty. Najkrótszy miesiąc w ciągu całego roku, niby to tylko 2-3 dni różnicy, ale zawsze mam wrażenie, że to całkiem sporo. Jeszcze tylko dwadzieścia osiem dni i będzie marzec, a przecież marzec to już praktycznie wiosna. Chociaż patrząc na to, co dzieje się za oknem można odnieść wrażenie, że ta
pora roku już zawitała - śniegu coraz mniej, za to coraz więcej deszczu i słońca.
Pudding chlebowy bez
chleba. Czy to możliwe? Jak najbardziej! Przepis zobaczyłam już jakiś czas temu, zapisałam w ulubionych i dzisiaj postanowiłam wykorzystać.Dietetycznie.Moja rzeczywistość . - Hej! Jakie to jest pyszne!
Przepis (jedna porcja):inspiracja - www.my-reality-dietetycznie.blogspot.com
BUŁKA OTRĘBOWA:3 łyżki
otrąb pszennych3 łyżki
jogurtu naturalnego1
jajko1 łyżeczka
proszku do pieczeniaSOS:1
jajko2 łyżki
jogurtu naturalnego4 łyżki
mleka1 łyżeczka stewi1 łyżeczka
cynamonuszczypta
kardamonuDODATKOWO:
jabłko,
orzechy włoskieSkładniki na
bułkę wymieszać (
otręby pszenne,
jogurt naturalny,
jajko,
proszek do pieczenia) i "piec" w mikrofalówce przez około 7 minut (czas może być krótszy lub dłuższy w zależności od mikrofalówki).Lekko ostudzoną
bułkę pokroić w kawałki i ułożyć w naczyniu żaroodpornym.Przygotować sos: wymieszać
jajko,
jogurt maturalny,
mleko,
stewię,
cynamon i
kardamon. Zalać nim
otrębową bułkę.
Jabłko pokroić w plasterki i ułożyć na wierzchu. Posypać
orzechami włoskimi.Piec w piekarniku przez 20 minut w 200 stopniach (termoobieg).