Wykonanie
Witajcie Kochani,Dawno Nas tu nie było. Bardzo za to przepraszamy. Na swoje usprawiedliwienie mamy tylko tyle, że jesteśmy bardzo zajęci i nie mamy czasu na nic. Dosłownie. Z tego też powodu gotujemy rzadko. Sukcesywnie również wyjmujemy zapasy z zamrażalnika lub ratujemy się pomocą Naszych Mam. Przygotowujemy i organizujemy pewne niezwykle ważne wydarzenie w naszym życiu i pilnujemy, by wszystko odbyło się tak jak tego chcemy. Taki mamy intensywny czas w życiu, ale o tym może innym razem. :)Dziś mamy dla Was ciekawą propozycję. Wytrawne gofry z
cukinii i
mąki gryczanej z ajvarem, czyli nietypowe połączenie, które przenosi nas wspomnieniami do wakacji spędzonych na Bałkanach. Ostatnio pogoda średnia, słońca nie za wiele, a my musieliśmy podładować akumulatory jakkolwiek. Stąd danie z odrobiną bałkańskiego słońca i energii. Przywieźliśmy z tamtych regionów jako kulinarny łup ajvar. Kolebka ajvaru to
Serbia. Tradycyjnie jest to pikantna pasta sporządzana z
papryki,
bakłażanów,
pomidorów i
czosnku z dodatkiem
octu,
soli,
pieprzu i
chili. Co najważniejsze –
papryka powinna być pieczona, bo tylko jej słodko-dymny aromat da paście odpowiedni smak i duszę. Pycha! :)Składniki na gofry (na około 6-8 sztuk w zależności od wielkości gofrownicy):- 2 szklanki
mąki gryczanej- 2
jajka- 2 szklanki
mleka- 1 średnia
cukinia starta na drobnych oczkach, dobrze odciśnięta od soku- 6 łyżek
oleju- 1 płaska łyżeczka
proszku do pieczenia- szczypta
soli
Dodatki:- ajvar-
jogurt naturalny przyprawiony ulubionymi
ziołami- listki
bazylii do dekoracji (u nas
czerwona bazylia)Wykonanie:Zaczynamy od gofrów. A dokładnie to od rozgrzania gofrownicy, a następnie przechodzimy do zrobienia ciasta. Oddzielamy
białka od
żółtek. Do
żółtek dodajemy
mąkę gryczaną,
proszek do pieczenia,
mleko,
olej. Mieszamy na gładką masę. Następnie dodajemy odciśniętą startą
cukinię i ponownie mieszamy. W drugiej misce do
białek dodajemy szczyptę
soli i ubijamy je na sztywną pianę. Pozostaje nam tylko delikatnie wymieszać pianę z resztą ciasta. Pamiętajmy, że dodajemy pianę do ciasta oraz, że robimy to stopniowo. :) Gofry wykonane z
mąki gryczanej oraz z dodatkiem
cukinii będą dość ciężkie i nie wyrosną specjalnie spektakularne, ale są pyszne. :) Pieczemy około 4- 5 minut, ale to tez kwestia indywidualna gofrownicy oraz ustawionej temperatury ( u nas w skali mocy 1-6 nastawione na 5).Gotowe gofry smarujemy solidnie ajvarem, polewamy
jogurtem z
ziołami i dekorujemy listkami
bazylii.Rewelacja smakująca słońcem i relaksująca wspomnieniami. Polecamy. :)Pozdrawiamy serdecznie,Ania & Piotrek