ßßß Cookit - przepis na Naleśniki gryczane

Naleśniki gryczane

nazwa

Wykonanie

Nie jestem specjalnym zwolennikiem naleśników. Jestem wobec nich raczej wybredna. Muszą być lekkie, bardzo cienkie i nie za mocno wysmażone. Takie bardzo chętnie jadam z dżemem czy nutellą. Ostatnio chciałam jednak spróbować ich inną wersję. Bardziej zdrową i chrupiącą. Akurat w spiżarce miałam mąkę gryczaną, więc to ona poszła na naleśniki. I wiecie co? Pokochałam ich smak. Są idealne z bardzo słodkimi sosami czy marmoladą. Ja zasmakowałam w łączeniu ich z polewą karmelowo-wiśniową. Pychota! ;)
10-12 naleśników
Składniki:
200 g mąki gryczanej
1/5 łyżeczki soli
1 2/3 szklanki mleka
2 jajka
1/4 szklanki oleju
Przygotowanie:
Do miski bądź garnka dodać wszystkie składniki. Wymieszać za pomocą trzepaczki bądź rózgi (można użyć również miksera na małych obrotach).
Patelnię z nieprzywierającym dnem dobrze rozgrzać na palniku. Nabierać z garnka ciasto (mieszając je przed każdym nabraniem) chochelką i wylewać na bok przechylonej patelni. Okrężnymi ruchami rozprowadzić ciasto równomiernie na patelni.
Postawić patelnię na palniku, znacznie mniejszyć moc i smażyć aż ciasto będzie lekko zrumienione i ścięte od góry. Przewrócić i smażyć z drugiej strony. Czynnośc powtórzyć z resztą ciasta.
Podawać z dowolnymi dodatkami.
Źródło:http://jedzeniezpasja.com/index.php?blog&nid=171