Wykonanie
Dla mnie świat bez gołąbków mógłby nie istnieć!Dzisiaj chciałabym pokazać Wam przepis na gołąbki inaczej,bo z
kaszą pęczak, mielonym
mięsem,
pieczarkami i rozgrzewającą
papryczką chilli.Ot, taka sobie pyszna wariacja! :)

Potrzebujemy (farszu starczyło na 11 sporych gołąbków):1
białą kapustę500 g
mielonego mięsa2
torebki kaszy pęczak200 g
pieczarek1 duża lub 2 małe
papryczki chilli1
jajko2-3 szklanki
bulionusólpieprzmielona
ostra paprykaSos pomidorowy:2 łyżki
margarynymały słoik
przecieru pomidorowego1/2 szklanki
jogurtu naturalnego1 mała
cebula1 łyżka
mąki1/2 szklanki
wodysólpieprzcukier (opcjonalnie)Krok po kroku:
Kaszę pęczak dodajemy do osolonego wrzątku i gotujemy 15 minut. Następnie wyciągamy z
wody i odstawiamy do ostygnięcia.Z
kapusty wycinamy głąb i gotujemy ją w dużym garnku przez ok. 10 minut. Po tym czasie zdejmujemy z niej wierzchnie liście i odkładamy do ostygnięcia.
Pieczarki kroimy w większą kostkę, a
papryczki chilli w cienkie krążki.W misce mieszamy ze sobą
mielone mięso,
kaszę,
pieczarki i
chilli. Dodajemy
jajko i przyprawiamy
solą,
pieprzem i
ostrą papryką.Z ostudzonych liści
kapusty wycinamy twardy nerw i na środek nakładamy po 2 łyżki farszu, zawijamy tworząc zwarte "paczuszki".Gotowe gołąbki układamy ściśle w garnku (ja użyłam z teflonowym dnem), zalewamy
bulionem i gotujemy na średnim ogniu pod przykryciem przez godzinę. W przypadku gdy gołąbki nie są w całości przykryte
bulionem, po 30 minutach przekładamy je na drugą stronę i nadal gotujemy pod przykryciem.W czasie gotowania się gołąbków tworzymy
sos pomidorowy: w garnku rozpuszczamy
margarynę i dodajemy do niej przekrojoną na pół
cebulę i przecier. Gdy chwilę się przesmażą, dodajemy ok. 1/2 szklanki
wody i przykrywamy. Następnie doprawiamy
solą,
pieprzem i opcjonalnie
cukrem. Do szklanki dodajemy 2 łyżki
wody i 1 łyżkę
mąki i dokładnie mieszamy, dodajemy do sosu i energicznie mieszamy, aż sos zgęstnieje. Na koniec dodajemy
jogurt naturalny i w razie potrzeby jeszcze doprawiamy do smaku.Gołąbki podajemy z dużą ilością sosu.Smacznego! :)
