ßßß Cookit - przepis na Testowanie przez gotowanie!

Testowanie przez gotowanie!

nazwa

Wykonanie

Dla mnie świat bez gołąbków mógłby nie istnieć!
Dzisiaj chciałabym pokazać Wam przepis na gołąbki inaczej,
bo z kaszą pęczak, mielonym mięsem, pieczarkami i rozgrzewającą papryczką chilli.
Ot, taka sobie pyszna wariacja! :)
Potrzebujemy (farszu starczyło na 11 sporych gołąbków):
1 białą kapustę
500 g mielonego mięsa
2 torebki kaszy pęczak
200 g pieczarek
1 duża lub 2 małe papryczki chilli
1 jajko
2-3 szklanki bulionu
sól
pieprz
mielona ostra papryka
Sos pomidorowy:
2 łyżki margaryny
mały słoik przecieru pomidorowego
1/2 szklanki jogurtu naturalnego
1 mała cebula
1 łyżka mąki
1/2 szklanki wody
sól
pieprz
cukier (opcjonalnie)
Krok po kroku:
Kaszę pęczak dodajemy do osolonego wrzątku i gotujemy 15 minut. Następnie wyciągamy z wody i odstawiamy do ostygnięcia.
Z kapusty wycinamy głąb i gotujemy ją w dużym garnku przez ok. 10 minut. Po tym czasie zdejmujemy z niej wierzchnie liście i odkładamy do ostygnięcia.
Pieczarki kroimy w większą kostkę, a papryczki chilli w cienkie krążki.
W misce mieszamy ze sobą mielone mięso, kaszę, pieczarki i chilli. Dodajemy jajko i przyprawiamy solą, pieprzem i ostrą papryką.
Z ostudzonych liści kapusty wycinamy twardy nerw i na środek nakładamy po 2 łyżki farszu, zawijamy tworząc zwarte "paczuszki".
Gotowe gołąbki układamy ściśle w garnku (ja użyłam z teflonowym dnem), zalewamy bulionem i gotujemy na średnim ogniu pod przykryciem przez godzinę. W przypadku gdy gołąbki nie są w całości przykryte bulionem, po 30 minutach przekładamy je na drugą stronę i nadal gotujemy pod przykryciem.
W czasie gotowania się gołąbków tworzymy sos pomidorowy: w garnku rozpuszczamy margarynę i dodajemy do niej przekrojoną na pół cebulę i przecier. Gdy chwilę się przesmażą, dodajemy ok. 1/2 szklanki wody i przykrywamy. Następnie doprawiamy solą, pieprzem i opcjonalnie cukrem. Do szklanki dodajemy 2 łyżki wody i 1 łyżkę mąki i dokładnie mieszamy, dodajemy do sosu i energicznie mieszamy, aż sos zgęstnieje. Na koniec dodajemy jogurt naturalny i w razie potrzeby jeszcze doprawiamy do smaku.
Gołąbki podajemy z dużą ilością sosu.
Smacznego! :)
Źródło:http://ugotujiprzetestuj.blogspot.com/2014/12/goabki-z-peczakiem-miesem-pieczarkami-i.html