Wykonanie
Kruche
ciasto francuskie z pysznym
szpinakowo-
serowym farszem to propozycja idealna dla każdego. Nie wymaga wielu przygotowań, wiec każdy laik poradzi sobie z tym przepisem, a smak jest wprost fantastyczny. Szczerze polecamy!Przepis jest zainspirowanym i przerobionym daniem z KwestiiSmaku.

Potrawa wolna od glutenu. *Ilość porcji: 4Czas przygotowania: 40 minutSkładniki:Opakowanie
ciasta francuskiego200g
szpinaku6-7
suszonych pomidorów1 duży
pomidor200g
serka śmietankowego (np. puszystego)150g
sera feta125g
sera Brie1
jajko2 duże gałązki
szczypiorkuKilka liści
bazyliiŁyżeczka skórki startej z
cytryny½ łyżeczki drobno pokrojonej
papryczki chiliPrzyprawy: 1 łyżeczka
suszonego oregano, ½ łyżeczki
czerwonej papryki w proszku, świeżo mielony
pieprz*Osoby na diecie bezglutenowej muszą zakupić
ciasto francuskie bez zawartości glutenu.Blachę od piekarnika smarujemy
oliwą i rozkładamy na niej
ciasto francuskie. Na tym układamy np. prostokątną formę żaroodporną, tak by z każdej strony wystawało około 2 cm ciasta. Całość wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 200 stopni na jakieś 15 minut. Następnie zmniejszamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy 5 minut bez obciążenia z góry (czyli zdejmujemy naczynie żaroodporne lub blachę). W międzyczasie przygotowujemy farsz.
Szpinak przelewamy dwu, trzykrotnie gorącą
wodą. Pozostawiamy do obcieknięcia. W misce umieszczamy
biały ser, pokruszoną
fetę oraz pokrojony
ser brie,
jajko, posiekany
szczypiorek, otartą
skórkę z cytryny,
chili, pokrojone
suszone pomidory i posiekany
szpinak. Doprawiamy
pieprzem oraz
papryką. Nie ma potrzeby solić, gdyż
sery są dostatecznie słone. Całość mieszamy.
Pomidora myjemy i kroimy w plasterki. Farsz wykładamy na podpieczony spód, układamy
pomidory, obsypujemy
oregano i pieczemy 15 minut. Obsypujemy listkami
bazylii i zajadamy. Smacznego :)

Przed upieczeniem :)
