Wykonanie
Składnikiopakowanie 275 g
ciasta francuskiego (rozwałkowanego na okrąg o średnicy ok. 30 cm)250 g
szpinaku6-7 kawałków
suszonych pomidorów ze słoiczka1 duży
pomidormieszanka
serów: 250 g
ricotty, 100 g
sera feta, 100 g
sera koziego1
jajko1 gałązka
szczypiorkuszczypta
skórki z cytrynypół łyżeczki drobno posiekanej
papryczki chili1 łyżeczka
suszonego oregano1/2 łyżeczki
czerwonej papryki w proszku2 łyżki posiekanej
natki lub liście
bazyliiPrzygotowaniePiekarnik nagrzać do 200 stopni C .
Szpinak opłukać, osuszyć, włożyć do dużego garnka lub na dużą patelnię i mieszając chwilę podgrzewać aż zwiędnie, wyłożyć na sitko i po ostudzeniu odcisnąć z
wody.Do miski włożyć
ricottę, pokruszoną
fetę, pokrojony
ser kozi,
jajko, posiekany
szczypiorek,
skórkę z cytryny,
chili,
szpinak oraz pokrojone
suszone pomidory. Doprawić
solą (w razie potrzeby) i świeżo zmielonym
pieprzem. Wymieszać łyżką.Na dużej blaszce, na papierze do pieczenia, położyć
ciasto francuskie. Wyłożyć nadzienie z pominięciem brzegów, ułożyć plasterki
pomidorów, posypać je
suszonym oregano, wstawić do piekarnika i piec przez ok. 25 minut.
Pomidory doprawić
solą, tartę posypać posiekaną
natką.
