Wykonanie
Naprędce przygotowane śniadanko
Mimo weekendu zerwałam się bladym świtem (to już niestety odruch Pawłowa, utrwalony życiem zawodowym i codzienną pobudką do pracy) i od razu zaczęłam grzebać w lodówce w poszukiwaniu
śniadaniowej inspiracji.
Pomidor,
papryka, resztka
szczypiorku z
cebulki dymki,
ser feta i
jajka - może być! Omlet za mną "chodził" już od dawna!
Składniki na porcję 1-osobową:2
jaja - całe2 łyżki
mleka1 łyżka
szczypiorku - posiekany1 łyżka
papryki czerwonej - pokrojona w drobną kosteczkę2 łyżki
pomidora - pokrojony w kostkę1 łyżka
sera feta - pokruszony na mniejsze kawałki
sól,
pieprz,
bazylia suszona - do smaku2 łyżeczki
oliwy - do smażenia
Pokroiłam w kostkę
paprykę oraz część
pomidora - z
pomidora zdejmuję zwykle skórkę, taki nawyk z dzieciństwa, gdy pomidorowa skórka mi szkodziła . Posiekałam
szczypiorek. Odkroiłam kawałek
fety.Tak przygotowana, zabrałam się za roztrzepanie jaj z 2 łyżkami
mleka. Dopieprzyłam, dosoliłam, dorzuciłam warzywka i pokruszony
ser.Na 2 łyżeczki rozgrzanej
oliwy i gorącą patelnię wylałam mieszaninę jajeczną. Posypałam suszoną
bazylią. Przykryłam pokrywką i podsmażałam na wolnym ogniu ok. 10 minut.Pożarłam ze smakiem i w towarzystwie plastrów
pomidora. Tego mi było trzeba! :)