Wykonanie
Jesteśmy wielkimi fankami
makaronu i uwielbiamy go w każdej postaci! Niemal tak często jak spaghetti gości na naszym
stole cannelloni –
makaronowe rurecznik nadziane rozmaitym farszem. Dzisiaj tradycyjnie z
sosem boloński z dodatkiem
groszku zapiekane pod beszamelem.Pychota!!

Czas przygotowania: 70 minutIlość porcji: 4Składniki:Na
makaron
Około 18-20 rurek
makaronu cannelloni ( z całego opakowania zostały mi tylko 4 puste rurki)500g
mięsa mielonego100g
żółtego sera2
cebule2 ząbki
czosnkuPuszka
pomidorówOliwa z oliwekŚwieżo mielony
pieprz,
sól morska,
oregano,
bazylia,
brązowy cukier,
gałka muszkatołowaSos beszamelowy70g
masła4 łyżki
mąkiOk. 600 ml
mlekaNa patelni rozgrzewamy
oliwę z oliwek.
Cebule obieramy oraz bardzo drobno kroimy. Podsmażamy na rozgrzanej patelni. W trakcie smażenia dorzucamy do nich przyciśnięty przez praskę
czosnek. Kiedy
cebula się zarumieni połowę przekładamy do małego garnka. Na patelnie z drugą połową
cebuli dorzucamy
mięso mielone i pozostawiamy, by się podsmażyło. Do garnka dorzucamy
pomidory z puszki. Doprawiamy
solą,
pieprzem,
oregano,
bazylią oraz szczyptą
cukru. Gotujemy przez chwilę. Następnie zawartość garnka blenderujemy. Połowę
sosu pomidorowego wykładamy do naczynia żaroodpornego w którym będziemy robić rurki. Drugą połowę dorzucamy do usmażonego
mięsa.
Mięso doprawiamy
solą oraz
pieprzem. Osoby lubiące intensywny smak mogą dorzucić
ostrej papryki. Następnie dodajemy odsączony
groszek i zdejmujemy
mięso z gazu. Nadziewamy
makaron: stawiamy
cannelloni jednym końcem na patelni, a przy pomocy małej łyżeczki upychamy farsz od góry. Staramy się go delikatnie dociskać, aby farsz dokładnie wypełnił całe rurki. Tak nabity
makaron układamy w naczyniu żaroodpornym. Robimy tak do momentu skończenia farszu. Następnie przygotowujemy
sos beszamelowy: w garnku rozpuszczamy
masło i dorzucamy
mąkę. Mieszamy intensywnie, a następnie dolewamy
mleko. Mieszamy czekając aż sos zgęstnieje. Pod koniec doprawiamy
solą,
pieprzem i
gałką muszkatołową. Powstałym sosem zalewamy
makaron. Pilnujemy by wszystkie rureczki były przykryte. Na wierzch przygotowanego
makaronu z sosem ścieramy na dużych oczkach
żółty ser. Zapiekamy w temp 190 stopni z termoobiegiem około 35 minut. Podajemy koniecznie na ciepło. Smacznego.


