ßßß
Czas przygotowania: 40 minilość porcji: 12 kawałkówSkładniki:Ciasto:350g mąki (około 2 szklanek)200g masła125g cukru2 żółtkaopakowanie cukru waniliowegołyżeczka proszku do pieczeniałyżka spirytusu lub octu (np. jabłkowego/ roślinnego)2 łyżki śmietany 18%Polewa cytrynowa:3 białka1,5 szklanki cukru pudru( można więcej lub mniej w zależności jak słodka ma być polewa)sok z połowy cytrynyDekoracja:czekolada (gorzka lub mleczna)Bakalie (np. orzechy, migdały, itp.)Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia. W osobnym pojemniku masło mieszamy przy pomocy miksera z żółtkami, cukrem i cukrem waniliowym, a także śmietaną. Pod koniec ucierania dodajemy łyżkę spirytusu. Łączymy mąke z powstałą masą i wyrabiamy ciasto. Można ręcznie lub za pomocą miksera, ciasto powinno wyjść odrobine lepkie. Wkładamy je do lodówki na ok 5-10 min. W tym czasie blachę smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą (by ciasto nie przykleiło się do blachy). Nakładamy ciasto do formy i wkładamy dowcześniej nagrzanego piekarnika (180 stopni) na ok 20 min. Ciasto jest gotowe gdy nabierze pieknego złotego koloru. Następnie przygotowujemy polewę: białka ucieramy mikserem z cukrem pudrem i ubijamy na gęstą lśniącą masę, pod koniec ucierania dodajemy soku z cytryny. Polewę nakładamy na ostudzone wcześniej ciasto. Jeśli chodzi o dekoracje, my naszą otrzymałyśmy dzięki roztopionej czekoladzie w kąpieli wodnej i płatkom migdałowym, lecz każdy może spróbować zrealizować własny pomysł i wykorzystać bakalie, które lubi najbardziej.





