Wykonanie
Dzisiaj coś z kuchni greckiej, a mianowicie keftedes, czyli greckie pulpeciki. Pulpety są znane w wielu częściach świata, w każdej z nich robi się je w trochę inny sposób. Myślę, że chodzi głownie o różne dodatki i
przyprawy. Do keftedes dodaje się
fetę oraz
oliwki, a to co zdecydowanie nadaje smak tym pulpecikom to
cynamon. Przyznam szczerze, że ta wersja bardzo przypadła mi do gustu, świadczyć o tym może fakt, że następnego dnia przygotowałam takie same pulpety na lunch w kawiarni, w której pracuję.KEFTEDES.Składniki:500 g
mięsa mielonego wieprzowo- wołowego/ (wołowego *)puszka
pomidorów krojonych2
cebulepęczek
natki pietruszki/ (użyłam trochę
trybuli z puszki *)50 g
sera feta50 g zielonych
oliwek (moje były z
chili)
jajko (
żółtko)1/4 szklanki
mleka2 łyżki
oliwy z oliwek4 kromki
chleba tostowego1/2 łyżeczki
cynamonu w proszku
sól i
pieprz* dodano: 30-09-2014
Cebule oraz
natkę pietruszki siekamy jak najdrobniej uda nam się to zrobić, mieszamy razem i połowę tej mieszanki podsmażamy na 2 łyżkach
oliwy z oliwek. Dodajemy
pomidory z puszki, mieszamy i przyprawiamy
solą i
pieprzem. Dusimy przez chwilę, mieszając od czasu do czasu, by się nie przypaliło. Dodajemy pół szklanki
wody, gotujemy, aż powstały sos zgęstnieje i odstawiamy.Zabieramy się za pulpety. Do miski wrzucamy
cebulę i
pietruszkę (wcześniej posiekaną), do tego dodajemy pokrojone w talarki
oliwki, pokruszoną w dłoniach
fetę. Z kromek
chleba usuwamy skórki, rozdrabniamy go i wrzucamy do miski, dolewamy
mleko. Następnie dodajemy
mięso mielone,
żółtko, pół łyżeczki
cynamonu i możemy wszystko dokładnie wymieszać. Prawdopodobnie konieczne będzie doprawienia
mięsa solą i
pieprzem. Gdy
mięso ma już jednolitą konsystencję formujemy z niego małe pulpeciki, które następnie smażymy na
oliwie z obu stron i wrzucamy do sosu. W sosie dusimy pulpety jeszcze 5-10 minut.Podajemy z
białym pieczywem, albo bez, posypane
natką pietruszki albo pokrojonymi
oliwkami.Smacznego!