ßßß Cookit - przepis na RYBA GOTOWANA W MLEKU KOKOSOWYM

RYBA GOTOWANA W MLEKU KOKOSOWYM

nazwa

Wykonanie

Rybę gotowaną w mleku kokosowym przyrządzałam i jadałam w Kambodży. I nie było to zwykłe danie z rybą i kokosem, tylko wielka uczta dla podniebienia, taka nie do opisania, amok. O wszystkich moich ochach i achach nad tą czołową khmerską potrawą oraz o tym, jak się ją przygotowuje pisałam już tutaj .
Mój przepis na rybę w mleku kokosowym jest dość okrojony, powiedzmy, dostosowany do tego, co można znaleźć w polskich sklepach. Trudno dostępna jest jedynie pasta z suszonych krewetek, którą przywiozłam z Tajlandii, ale z powodzeniem można zastąpić ją sosem sojowym.
Składniki:
3 średnie filety białej ryby
400 ml mleka kokosowego
1 łyżka czerwonej pasty curry
1/2 łyżeczki pasty z suszonych krewetek (można zastąpić sosem sojowym)
6 ząbków czosnku przeciśnięte przez praskę
2 szalotki, pokrojone w pióra
2 łyżki oleju
1 suszona papryczka cayenne
250 g świeżego szpinaku
300 g mrożonego groszku
1 limonka
soczewica lub ryż i sezam do podania
Wykonanie:
Pastę curry, z suszonych krewetek, 3 ząbki czosnku, szalotki i mleko kokosowe wymieszać w misce. Rybę skropić sokiem z 1/2 limonki. Filety przełożyć do miski, dopilnować, by cała ryba była pokryta sosem. Naczynie przykryć, włożyć do lodówki i marynować min. 2 h.
Na rozgrzaną patelnię wyłożyć filety wraz z sosem, doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu 10-15 minut, aż ryba będzie ugotowana. Jeśli wyparuje za dużo mleka kokosowego, dolać wody.
W czasie gotowania ryby przygotować szpinak z groszkiem. Na patelni umieścić olej i pozostałe 3 ząbki czosnku. Podgrzać, wrzucić papryczkę cayenne i szpinak. Gdy puści wodę dodać groszek. Całość smażyć 5-7 minut, do czasu, gdy groszek zmięknie.
Ugotowaną rybę podawać z soczewicą, groszkiem i szpinakiem oraz dodatkową porcją soku z limonki. Całość polać sosem kokosowym, posypać sezamem.
Smacznego!
Źródło:http://www.domowefrykasy.org/2014/05/ryba-gotowana-w-mleku-kokosowym.html