Wykonanie

Muszę przyznać, że do wegeburgerów mam dużą słabość. To chyba dlatego, że wystarczy jedynie wszytko wymieszać, usmażyć lub upiec, włożyć do
bułki razem z ulubionymi dodatkami, by za chwilę móc delektować się niebanalnym obiadem. Ja podałam je z
fetą,
rukolą,
konfiturą z
czerwonej cebuli,
ogórkiem kozackim i surowym zielonym,
szalotką oraz
kiełkami rzodkiewki.Składniki:4 średnie
marchewki, starte na tarce o grubych oczkach1 średnia
cukinia, starta na tarce o dużych oczkach1 woreczek
kaszy jęczmiennej, ugotowanej1/2 szklanki
mąki owsianej1/2 szklanki
otrębów pszennych1/3
bułki tartej3
jaja2 ząbki
czosnku, przeciśnięte przez praskę1/2 łyżeczki kuminu3 łyżki pestek
słonecznika1/2 łyżeczki wędzonej
ostrej papryki "La Chinata"1 łyżeczka suszonego
tymiankuolej do smażeniaWykonanie:Starte
marchewki i
cukinię umieścić na sitku na min. 30 minut, by puściły nieco
wody, odcisnąć. Wszystkie składniki wymieszać, uformować burgery i smażyć na
oleju, na średnim ogniu, ok. 5 minut z każdej strony.Podawać ciepłe w
bułce, z ulubionymi dodatkami.Smacznego!