ßßß Cookit - przepis na BURGERY Z KASZY JĘCZMIENNEJ, MARCHEWKI I CUKINII

BURGERY Z KASZY JĘCZMIENNEJ, MARCHEWKI I CUKINII

nazwa

Wykonanie

Muszę przyznać, że do wegeburgerów mam dużą słabość. To chyba dlatego, że wystarczy jedynie wszytko wymieszać, usmażyć lub upiec, włożyć do bułki razem z ulubionymi dodatkami, by za chwilę móc delektować się niebanalnym obiadem. Ja podałam je z fetą, rukolą, konfiturą z czerwonej cebuli, ogórkiem kozackim i surowym zielonym, szalotką oraz kiełkami rzodkiewki.
Składniki:
4 średnie marchewki, starte na tarce o grubych oczkach
1 średnia cukinia, starta na tarce o dużych oczkach
1 woreczek kaszy jęczmiennej, ugotowanej
1/2 szklanki mąki owsianej
1/2 szklanki otrębów pszennych
1/3 bułki tartej
3 jaja
2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
1/2 łyżeczki kuminu
3 łyżki pestek słonecznika
1/2 łyżeczki wędzonej ostrej papryki "La Chinata"
1 łyżeczka suszonego tymianku
olej do smażenia
Wykonanie:
Starte marchewki i cukinię umieścić na sitku na min. 30 minut, by puściły nieco wody, odcisnąć. Wszystkie składniki wymieszać, uformować burgery i smażyć na oleju, na średnim ogniu, ok. 5 minut z każdej strony.
Podawać ciepłe w bułce, z ulubionymi dodatkami.
Smacznego!
Źródło:http://www.domowefrykasy.org/2014/02/burgery-z-kaszy-jeczmiennej-marchewki-i.html