Wykonanie
Buraki kojarzone są przez wielu jako mało apetyczna papka, barwiąca wszystko na talerzu. Dziś z tych purpurowych korzeni możemy przyrządzić coś zupełnie innego- np. burgery, jednak w głowie mając to samo, co nasze mamy i babcie, czyli zdrowie.To pospolite warzywo to arcyzdrowa rzecz. Pożytecznych właściwości ma mnóstwo, np.-dzięki zawartości kwasu foliowego stymuluje dobry nastrój-ma właściwości krwiotwórcze i zapobiega anemii-posiada właściwości oczyszczające krew-pomaga w wydalaniu kwasu moczowego z organizmu- jest bardzo pomocny przy złej przemianie materii i wiele, wiele innych, o których wcześniej nie miałam pojęcia! Nie pozostaje więc nic innego, jak zabranie się za obieranie
buraków i przygotowanie ich w najsmaczniejszej formie.Buraczane burgery zawierają
kasze i mnóstwo ziaren. Przypadło mi do gustu szczególnie to, że są lekko pikantne. Ja zjadłam je na obiad, z
roszponką, surówką z
marchewki,
czerwoną cebulą i
sosem czosnkowym z
kaparami, ale sprawdzą się również jako drugie śniadanie.Składniki: (ok. 15 burgerów średniej wielkości):2 szklanki startych na grubym oczku surowych
buraków (240g)1,5 szklanki ugotowanej
kaszy jaglanej (bulguru lub komosy ryżowej) (300g)1 szklanka uprażonych
nasion słonecznika (130g)1/2 szklanki uprażonych nasion
sezamu (120g)1/2 szklanki posiekanej
cebuli (80g)1/2 szklanki
bułki tartej (60g)1/4 szklanki
oleju (60ml)3-4 łyżki
mąki pełnoziarnistej3 łyżki posiekanej
natki pietruszki4 posiekane ząbki
czosnku0,5-1 łyżeczki
pieprzu cayenne2-3 łyżki
sosu sojowegosól do smakuWykonanie:Nastawić piekarnik na 180°C. Wszystkie składniki wsypać do dużej miski i dokładnie mieszać, na końcu wyrobić dokładnie ręką. (Masa będzie nam lekko barwić ręce, jeśli chcemy tego uniknąć, należy założyć jednorazowe gumowe rękawiczki)Jeśli masa jest zbyt mokra i rozpada się, dodać więcej kaszy/bułki tartej/mąki.Uformować kotleciki wybranej wielkości i ułożyć na blasze wyłożonej papierem.Piec ok 25 minut. (w połowie pieczenia przewrócić je na drugą stronę)Podawać je same, z ulubionymi surówkami lub w
bułce z dodatkami i ulubionym sosem.Smacznego!(przepis ze strony Food
Porn Vegan Style)
