Wykonanie

Już wcześniej kilka
razy próbowałam dodawać warzywa do smażonych placuszków, ale zawsze wychodziły gumowate i nie wyglądały zachęcająco. Od wczoraj wiem, że sęk tkwi w starciu
marchewki na małych oczkach i odciśnięciu jej z nadmiaru soku. Wtedy pancakes są puszyste i delikatnie. Placuszki polałam niebiańsko kremowym sosem
czekoladowym z
awokado, który jest chyba najzdrowszą
czekoladową rzeczą, jaką do tej
pory jadłam.Składniki (ok. 7 sztuk): na pancakes1/2 szklanki
marchewki startej na małych oczkach i odciśniętej z soku5 łyżek
mąki pełnoziarnistej3 łyżki
otrębów owsianych2
jajka,
żółtka odzielone od
białek1/3 łyżeczki
cynamonu1/3 łyzeczki
gałki muszkatołowej1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia5 łyżek
mleka na sos
czekoladowy:1 małe
awokado1 łyżka
mleka3 łyżki
kakao1/2 łyżeczki
cukru waniliowegocukier/miód

A tak powinna wyglądać Wasza
marchewkaWykonanie:
Białka umieścić w misce lub kubku, resztę składników na pancakes wymieszać.
Białka ubić delikatnie trzepaczką ok. 1 minuty, aż zaczną się pienić, wmieszać delikatnie do ciasta.Placuszki smażyć na patelni zwilżonej
olejem na małym ogniu. Gdy jesteśmy pewni, że w środku są usmażone, możemy podkręcić ogień i przyrumienić je nieco.Składniki sosu
czekoladowego zmiksować blenderem na gładką masę. Jeśli krem będzie za gęsty, dodać odrobinę więcej
mleka.Pancakes podawać z sosem
czekoladowym i
owocami, u mnie padło na
bananySmacznego!