ßßß
Już wcześniej kilka razy próbowałam dodawać warzywa do smażonych placuszków, ale zawsze wychodziły gumowate i nie wyglądały zachęcająco. Od wczoraj wiem, że sęk tkwi w starciu marchewki na małych oczkach i odciśnięciu jej z nadmiaru soku. Wtedy pancakes są puszyste i delikatnie. Placuszki polałam niebiańsko kremowym sosem czekoladowym z awokado, który jest chyba najzdrowszą czekoladową rzeczą, jaką do tej pory jadłam.Składniki (ok. 7 sztuk): na pancakes1/2 szklanki marchewki startej na małych oczkach i odciśniętej z soku5 łyżek mąki pełnoziarnistej3 łyżki otrębów owsianych2 jajka, żółtka odzielone od białek1/3 łyżeczki cynamonu1/3 łyzeczki gałki muszkatołowej1/2 łyżeczki proszku do pieczenia5 łyżek mleka na sos czekoladowy:1 małe awokado1 łyżka mleka3 łyżki kakao1/2 łyżeczki cukru waniliowegocukier/miód
A tak powinna wyglądać Wasza marchewkaWykonanie:Białka umieścić w misce lub kubku, resztę składników na pancakes wymieszać. Białka ubić delikatnie trzepaczką ok. 1 minuty, aż zaczną się pienić, wmieszać delikatnie do ciasta.Placuszki smażyć na patelni zwilżonej olejem na małym ogniu. Gdy jesteśmy pewni, że w środku są usmażone, możemy podkręcić ogień i przyrumienić je nieco.Składniki sosu czekoladowego zmiksować blenderem na gładką masę. Jeśli krem będzie za gęsty, dodać odrobinę więcej mleka.Pancakes podawać z sosem czekoladowym i owocami, u mnie padło na bananySmacznego!