ßßß Cookit - przepis na PEŁNOZIARNISTE MARCHEWKOWE PANCAKES Z NAJZDROWSZYM SOSEM CZEKOLADOWYM

PEŁNOZIARNISTE MARCHEWKOWE PANCAKES Z NAJZDROWSZYM SOSEM CZEKOLADOWYM

nazwa

Wykonanie

Już wcześniej kilka razy próbowałam dodawać warzywa do smażonych placuszków, ale zawsze wychodziły gumowate i nie wyglądały zachęcająco. Od wczoraj wiem, że sęk tkwi w starciu marchewki na małych oczkach i odciśnięciu jej z nadmiaru soku. Wtedy pancakes są puszyste i delikatnie. Placuszki polałam niebiańsko kremowym sosem czekoladowym z awokado, który jest chyba najzdrowszą czekoladową rzeczą, jaką do tej pory jadłam.
Składniki (ok. 7 sztuk): na pancakes
1/2 szklanki marchewki startej na małych oczkach i odciśniętej z soku
5 łyżek mąki pełnoziarnistej
3 łyżki otrębów owsianych
2 jajka, żółtka odzielone od białek
1/3 łyżeczki cynamonu
1/3 łyzeczki gałki muszkatołowej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
5 łyżek mleka na sos czekoladowy:
1 małe awokado
1 łyżka mleka
3 łyżki kakao
1/2 łyżeczki cukru waniliowego
cukier/miód
A tak powinna wyglądać Wasza marchewka
Wykonanie:
Białka umieścić w misce lub kubku, resztę składników na pancakes wymieszać. Białka ubić delikatnie trzepaczką ok. 1 minuty, aż zaczną się pienić, wmieszać delikatnie do ciasta.
Placuszki smażyć na patelni zwilżonej olejem na małym ogniu. Gdy jesteśmy pewni, że w środku są usmażone, możemy podkręcić ogień i przyrumienić je nieco.
Składniki sosu czekoladowego zmiksować blenderem na gładką masę. Jeśli krem będzie za gęsty, dodać odrobinę więcej mleka.
Pancakes podawać z sosem czekoladowym i owocami, u mnie padło na banany
Smacznego!
Źródło:http://www.domowefrykasy.org/2013/11/penoziarniste-marchewkowe-pancakes-z.html