Wykonanie
« Powrót  

Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 10(z pieczeniem / smażeniem): 100 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czego
mąka 1 szklanek
mleko 1 szklanek
jajka 2 sztuk
olej 1 łyżek stołowych
sól według uznania
jabłka 4 sztuk
masło - stopione 5 łyżek stołowych
żółtka 1 sztuk
cukier trzcinowy 2 łyżek stołowych
Cynamon 1 szczypta
pieprz Cayenne 1 szczypta
miód 2 łyżek stołowych
calvados 400 mililitrówWykonanie:Wymieszać
jajka z
olejem oraz szczypta
soli, mieszając, dodać
mąkę, wlać
mleko ze szklanka
wody i odstawić na 30 minut. Usmażyć cienkie naleśniki na patelni posmarowanej
olejem.Obrane
jabłka pokroić w dużą kostkę.
Cukier trzcinowy wymieszać z łyżka
masła,
pieprzem i
cynamonem oraz wymieszać z
jabłkami. Roztopionym
masłem posmarować naleśniki, a pośrodku ułożyć
jabłka. Unieść brzegi tworząc tobołki i posmarować rozmąconym
żółtkiem. Piec 30 minut w 180 stopniach.
Calvados podgrzewać 5 minut z
miodem, aby otrzymać karmel. Tobołki ułożyć na talerzykach, polać karmelem i podawać.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia PolskaPotrawy mączne weg.Dodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: