ßßß Cookit - przepis na Jabłkowe tobołki z calvadosem

Jabłkowe tobołki z calvadosem

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 10
(z pieczeniem / smażeniem): 100 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 0
Ilość ocen : 0
Składnik
Logo Ilość Czego
mąka 1 szklanek
mleko 1 szklanek
jajka 2 sztuk
olej 1 łyżek stołowych
sól według uznania
jabłka 4 sztuk
masło - stopione 5 łyżek stołowych
żółtka 1 sztuk
cukier trzcinowy 2 łyżek stołowych
Cynamon 1 szczypta
pieprz Cayenne 1 szczypta
miód 2 łyżek stołowych
calvados 400 mililitrów
Wykonanie:
Wymieszać jajka z olejem oraz szczypta soli, mieszając, dodać mąkę, wlać mleko ze szklanka wody i odstawić na 30 minut. Usmażyć cienkie naleśniki na patelni posmarowanej olejem.
Obrane jabłka pokroić w dużą kostkę. Cukier trzcinowy wymieszać z łyżka masła, pieprzem i cynamonem oraz wymieszać z jabłkami. Roztopionym masłem posmarować naleśniki, a pośrodku ułożyć jabłka. Unieść brzegi tworząc tobołki i posmarować rozmąconym żółtkiem. Piec 30 minut w 180 stopniach. Calvados podgrzewać 5 minut z miodem, aby otrzymać karmel. Tobołki ułożyć na talerzykach, polać karmelem i podawać.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Ciasta i Desery
Kuchnia Polska
Potrawy mączne weg.
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/9246/Jablkowe-tobolki-z-calvadosem