ßßß Cookit - przepis na Drożdżowe racuchy z jabłkami

Drożdżowe racuchy z jabłkami

nazwa

Wykonanie

Kupiłam jabłka z myślą o schrupaniu ich w ramach przekąski. Niestety, były tak kwaśne, że nie dałam im rady... Jak można je zatem było wykorzystać? Oczywiście w wersji racuchowej, według przepisu mojej mamy.
3 jajka,
1 i 1/2 szklanki mleka,
2 szklanki mąki,
około 2/3 opakowania suszonych drożdży,
1/2 szklanki cukru trzcinowego,
szczypta soli,
2 łyżki oleju,
3 jabłka,
cukier puder i cynamon.
Zaczęłam od rozbicia jajek i posypania ich szczyptą soli, bo to ponoć pomaga w ubijaniu;-). Mikserem ubijałam je przez chwilę, następnie, nie przerywając mieszania, dodałam do nich cukier, a potem mleko, które wcześniej lekko podgrzałam do temperatury pokojowej. Mieszankę mąki i drożdży s topniowo dosypywałam do mieszanki jajeczno-mlecznej. Oczywiście cały czas ubijając:-)
Ciasto nie powinno być ani za gęste, ani zbyt ciekłe. Jego konsystencję można regulować przez dodawanie mąki, gdy jest lejące, albo mleka, gdy stawia zbyt duży opór;-) Na koniec dodałam olej i wymieszałam całość już nie mikserem, ale łyżką.
Odstawiłam ciasto w ciepłe miejsce, o co ostatnio nie jest trudno, na godzinę. Dobrze, że miska była spora, bo p o tym czasie znacznie powiększyło swoją objętość. Do tak przygotowanego ciasta dodałam jabłka - wcześniej umyte, obrane i pokrojone w cienkie niewielkie plasterki.
Racuchy smażyłam na ledwo posmarowanej oliwą patelni, bo nie lubię tłustych placków.
Są doskonałe na ciepło, posypane cukrem pudrem i cynamonem, a jeśli uda się zachować kilka na następny dzień - nam się udało, to na drugie śniadanie w wersji na zimno smakują równie wyśmienicie:-)
Źródło:http://barbarinagotuje.blogspot.com/2012/07/drozdzowe-racuchy-z-jabkami.html