ßßß
By dokonać tego cukierniczego cudu potrzebujemy:Biszkopt:* 1 szkl mąki* 1/2 szkl cukru* 3 jajka* szczypta soli* 1 łyżka oleju* łyżka mlekaPonadto potrzebować będziemy:* 1 jabłko (duże)* 1 łyżka miodu* 2 łyżki cukru (jeśli nie chcecie aż tylu słodyczy można dać 1 łyżkę)* 1 łyżeczkę cynamonuZaczynamy od umycia i pokrojenia na cienkie plasterki jabłka,pamiętamy oczywiście o wycięciu gniazda nasiennego, które jest Nam w tym przepisie wybitnie niepotrzebne.Następnie na patelnie wysypujemy cukier i czekamy aż zacznie się karmelizować.I w tym miejscu chcielibyśmy zaznaczyć, że patelnia musi być taka, którą można później wsadzić do piekarnika, gdyż będzie ona służyła jako forma do naszej tarty.Gdy cukier zacznie się karmelizować dolewamy miód i czekamy aż wszystko ładnie się połączy.W kolejnym kroku układamy na patelni nasze jabłkowe krążki (lub pół-krążki) w taki wzór jaki chcemy by widniał po upieczeniu. Chwilę smażymy jabłka i gdy już będą miękkie opruszamy z wierzchu cynamonem i po chwili zdejmujemy z ognia.W międzyczasie przygotowujemy ciasto: Białka z dodatkiem soli ubijamy na sztywną pianę po czym dodajemy cukier i żółtka i wszystko razem miksujemy. Następnie dodajemy mleko, olej i mąkę i dokładnie mieszamy. Celowo nie dodajemy proszku do pieczenia by ciasto było niskie jak w przypadku tarty.Gdy ciasto jest gotowe, po prostu wylewamy je na patelnie na której leżą nasze skarmelizowane jabłka.Tak przygotowaną "tartę" wkładamy do piekarnika ustawionego na 180 stopni na ok 10 min(aż do zarumienienia się ciasta).W trakcie pieczenia dokończy się proces karmelizacji jabłek dzięki czemu będą one rozpływać się w ustach.
Gdy wyciągniemy tartę z piekarnika czekamy chwilkę (ale nie do całkowitego wystygnięcia) i odwracamy patelnię tym samym wyjmując z niej ciasto(W przypadku wystygnięcia ciasta, karmel zastygnie i nie będzie chciał się ładnie odkleić od patelni :( ).Wykładamy ciacho na talerz z dodatkiem pyszniutkich śmietankowych lodów iiiii......Smacznego!