ßßß Cookit - przepis na Racuszki z jabłkami

Racuszki z jabłkami

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 30
(z pieczeniem / smażeniem): 50 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 0
Ilość ocen : 0
Składnik
Logo Ilość Czego
mąka 2,5 szklanek
drożdże 50 gramów
mleko 1 szklanek
jajka 1 sztuk
żółtka 2 sztuk
jabłka 1 sztuk
masło 50 gramów
rodzynki 0,5 szklanek
sól 1 szczypta
olej według uznania
Wykonanie:
Do przesianej maki w kruszyć drożdże. Wlać trochę mleka, wymieszać z odrobina maki i zostawić na 15 minut. Obrać duże jabłko i zetrzeć na tarce. Do maki wlać resztę mleka, dodać posiekane masło, starte jabłko, jajko i żółtka oraz szczyptę soli. Zagnieść ciasto, przykryć serwetka i odstawić na 30 minut. Ciasto jeszcze raz zagnieść, wsypać rodzynki i wymieszać. Na patelni rozgrzać olej, łyżką nabierać porcje ciasta i usmażyć na złoty kolor. Osączyć na papierowym ręczniku.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Ciasta i Desery
Kuchnia Polska
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/10001/Racuszki-z-jablkami