Wykonanie
« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 30(z pieczeniem / smażeniem): 50 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czego
mąka 2,5 szklanek
drożdże 50 gramów
mleko 1 szklanek
jajka 1 sztuk
żółtka 2 sztuk
jabłka 1 sztuk
masło 50 gramów
rodzynki 0,5 szklanek
sól 1 szczypta
olej według uznaniaWykonanie:Do przesianej
maki w kruszyć
drożdże. Wlać trochę
mleka, wymieszać z odrobina
maki i zostawić na 15 minut. Obrać duże
jabłko i zetrzeć na tarce. Do
maki wlać resztę
mleka, dodać posiekane
masło, starte
jabłko,
jajko i
żółtka oraz szczyptę
soli. Zagnieść ciasto, przykryć serwetka i odstawić na 30 minut. Ciasto jeszcze raz zagnieść, wsypać
rodzynki i wymieszać. Na patelni rozgrzać
olej, łyżką nabierać porcje ciasta i usmażyć na złoty kolor. Osączyć na papierowym ręczniku.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia PolskaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: