ßßß
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 30(z pieczeniem / smażeniem): 50 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czegomąka 2,5 szklanekdrożdże 50 gramówmleko 1 szklanekjajka 1 sztukżółtka 2 sztukjabłka 1 sztukmasło 50 gramówrodzynki 0,5 szklaneksól 1 szczyptaolej według uznaniaWykonanie:Do przesianej maki w kruszyć drożdże. Wlać trochę mleka, wymieszać z odrobina maki i zostawić na 15 minut. Obrać duże jabłko i zetrzeć na tarce. Do maki wlać resztę mleka, dodać posiekane masło, starte jabłko, jajko i żółtka oraz szczyptę soli. Zagnieść ciasto, przykryć serwetka i odstawić na 30 minut. Ciasto jeszcze raz zagnieść, wsypać rodzynki i wymieszać. Na patelni rozgrzać olej, łyżką nabierać porcje ciasta i usmażyć na złoty kolor. Osączyć na papierowym ręczniku.Autor: BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia PolskaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: