Wykonanie

Przeglądając najnowszy egzemplarz magazynu 'Food&Friends' bardzo zaintrygował mnie ten przepis- zupa tak bajecznie seledynowa i do tego ten
pudding marchewkowy. Nigdy nic takiego nie
jadłam, więc musiałam to zmienić. Jest to niecodzienny pomysł na bardzo dobry, lekki, zdrowy i, o dziwo, treściwy obiad. Szczególnie
pudding przypadł mi do gustu- jest naprawdę wybitny. Następnym razem upiekę go samodzielnie i podam z jakimś
ostrym sosem , np.
czosnkowym.Składniki (na 4 porcje): na zupę:800 ml jasnego
bulionu warzywnego100 ml
liści pietruszki80 g
masła2 łyżki
jogurtu naturalnego (opcjonalnie) na
pudding marchewkowy:600 g
marchwi pokrojonej w 1 cm kostkę2 ząbki
czosnku, obrane i drobno posiekane400 g świeżego
imbiru, obranego i pokrojonego w drobną kostkęskórka otarta z 1/2
cytrynyolej250 g
korzenia pietruszki lub
pasternaku, pokrojonego na małe kawałki200 ml
mleka4
żółtkasól i
pieprzWykonanie:1.
Korzeń pietruszki lub
pasternak ugotować na miękko w
mleku. Zmiksować blenderem i wymieszać z
żółtkami, całość doprawić
solą i świezo zmielonym
pieprzem.2. W garnku, na ogniu o średniej mocy, pod przykryciem "spocić" na odrobinie
oleju marchewkę,
imbir i
czosnek z niewielką ilością
soli, aż
marchewka zmięknie. Następnie wymieszać wszystko z puree z
pietruszki lub
pasternaku i
skórką z cytryny i doprawić dodatkowo
solą i
pieprzem.3. Całość przełożyć do dowolnej formy (u mnie 20x20 cm) i piec w temperaturze 200 stopni, aż
pudding osiądzie.4.
Pietruszkę zmiksować blenderem ze szklanką jasnego
bulionu. Wlać resztę, doprawić
solą i dodać
jogurt.Zupę należy przyrządzić możliwie krótko przed podaniem potrawy, aby zachować świeżość smaku
pietruszki i zielony ton zupy.(przepis z magazynu 'Food&Friends' nr 4 . 11)