ßßß Cookit - przepis na WARZYWNY SOS CURRY Z TUŃCZYKIEM

WARZYWNY SOS CURRY Z TUŃCZYKIEM

nazwa

Wykonanie

Prosty i, co najważniejsze, szybki obiadowy sos warzywny z tuńczykiem. Dzięki dodatku mleka kokosowego i pasty curry orientalny i niebanalny. Porcja spora, spokojnie nakarmi czwórkę zgłodowanych osób, dzisiaj podałam z ryżem, ale lubię go również z soczewicą.
Składniki:
2 puszki tuńczyka w sosie własnym
1,5 czerwonej cebuli pokrojonej w pióra
2 zmiażdżone ząbki czosnku
kawałek imbiru wielkości kciuka
3 marchewki starte
puszka zielonego groszku
pomidory w puszce
400 ml mleka kokosowego
1,5 łyżki pasty curry czerwonej
podprażony sezam
szczypiorek
pieprz, sól, olej
Wykonanie:
Na oleju, na średnim ogniu, przez 3 minuty podsmażamy cebulę, czosnek, pastę curry, dodajemy marchew, smażymy jeszcze minutę. Dalej wlewamy pomidory i mleko kokosowe, gotujemy an mniejszym ogniu ok. 15 min. dopóty, dopóki marchew nie zmięknie a sos nie zgęstnieje. Po tym czasie wrzucamy groszek i tuńczyka, wszystko razem mieszamy, dodajemy sól i pieprz do smaku. Posypujemy sezamem i szczypiorkiem. Smacznego!
(przepis autorski)
Źródło:http://www.domowefrykasy.org/2012/05/warzywny-sos-curry-z-tunczykiem.html