Wykonanie
Prosty i, co najważniejsze, szybki obiadowy sos warzywny z
tuńczykiem. Dzięki dodatku
mleka kokosowego i pasty
curry orientalny i niebanalny. Porcja spora, spokojnie nakarmi czwórkę zgłodowanych osób, dzisiaj podałam z
ryżem, ale lubię go również z
soczewicą.

Składniki:2 puszki
tuńczyka w sosie własnym1,5
czerwonej cebuli pokrojonej w
pióra2 zmiażdżone ząbki
czosnkukawałek
imbiru wielkości kciuka3
marchewki startepuszka
zielonego groszkupomidory w puszce400 ml
mleka kokosowego1,5 łyżki pasty
curry czerwonejpodprażony
sezamszczypiorekpieprz,
sól,
olej
Wykonanie:Na
oleju, na średnim ogniu, przez 3 minuty podsmażamy
cebulę,
czosnek, pastę
curry, dodajemy
marchew, smażymy jeszcze minutę. Dalej wlewamy
pomidory i
mleko kokosowe, gotujemy an mniejszym ogniu ok. 15 min. dopóty, dopóki
marchew nie zmięknie a sos nie zgęstnieje. Po tym czasie wrzucamy
groszek i
tuńczyka, wszystko razem mieszamy, dodajemy
sól i
pieprz do smaku. Posypujemy
sezamem i
szczypiorkiem. Smacznego!

(przepis autorski)